Zwart is mooi. Diversiteit zou normaal moeten zijn

Afgelopen weekend naar Voices of Fashion in het Centraal Museum in Utrecht geweest. Eindelijk worden de verhalen verteld van zwarte makers en modellen verteld.

In het gelijknamige boek dat over de tentoonstelling en de totstandkoming ervan verhaald, staat een prachtige citaat van Janice Deul, Diversity Rules oprichter en co-curator van deze tentoonstelling: “Zwarte mensen zijn vaak trendsetters, de curators of Cool, wordt al decennialang gezegd, maar dat zie je niet terug in de modegeschiedenis, in de collecties van kunstmusea of in het curriculum van opleidingen en ook lang niet altijd in de bladen of op de internationale modepodia. Dat heeft alles te maken met machtsongelijkheid, de Afrikaanse diaspora, de witte blik die eeuwenlang dominant is geweest (en nog altijd is) en de Eurocentrische visie op concepten als mode en schoonheid”.

We zien dan ook in de tentoonstelling een keur aan stijlen. Ik genoot van de jurken van Christofer John Rogers en van Percy Irausquin die hele tere kleuren gebruikt. De kleding van de Malinese autodidact Lamine Kouyate is duurzaam en inclusief en ik zag mezelf daaral in lopen. De hiphopkleding spreekt mij persoonlijk minder aan maar het verhaal van de sneakers was daar zeer op zijn plaats.

De verzameling zwarte barbies waar u hierboven een foto van ziet, maakte me blij. Heel fijn dat er al zoveel zwarte barbies zijn, want poppen zijn voor kinderen belangrijke rolmodellen.

De tentoonstelling eindigt met een ronde tent waarin verhalen te horen zijn over Ubuntu. Door corona mochten er maar twee mensen tegelijk in maar aan de rand van de tent kon ik de verhalen over verbinding met alles wat leeft, goed horen.

Wat ook opviel was dat het museumpubliek heel gemeleerd was.Ik zag veel jonge mensen, witte en zwarte. Ik zag heel conventioneel geklede mensen en prachtig uitgedosten. Ik zag mode studenten en aandachtig kijkende witte mannen van middelbare leeftijd. Precies zo divers als we zijn.

Heb je de tentoonstelling nog niet gezien? Ga dan heel snel kijken, want de tentoonstelling stopt 15 augustus. En als je te laat bent, koop dan het mooie boek.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 − 1 =