Zo voelt u zich op uw 75ste

Agnes pak

Een tijdje geleden zag ik de presentatie van een nieuwe Nederlandse ontdekking: het AGNES pak. AGNES staat voor Age Cain Now Empathy System.

Pak maakt ouderdom invoelbaar

Dit pak werd geïntroduceerd als de technologie om ouderdom invoelbaar te maken. Het pak simuleert fysieke beperkingen, zoals lage rugpijn, stramheid in de ledematen en slechtziendheid. Het pak ziet eruit als een Michelinmannetje. Nou ja, iets dunner eigenlijk, maar het geeft u een beeld. Door elastiek aan de mouwen kun je je armen niet goed strekken en daardoor lukt het niet om een boodschap in de supermarkt van de bovenste plank te pakken. Ook de onderste plank behoort niet tot de mogelijkheden, omdat je in dit pak niet goed kunt bukken.

Kunnen we ouderdom verbeelden?

Wetenschappers hebben dit pak ontwikkeld om ons empathischer te maken. Dat we ervaren hoe ons lichaam voelt als we oud zijn. Ik vind het een sympathieke gedachte.
Maar kunnen we ons de ouderdom ook verbeelden?

Ik stel me regelmatig voor hoe het is om oud te zijn. Mijn beste vergelijking is mijn depressieve periode, denk ik. Niets meer kunnen, doodmoe zijn en alles is dan te veel. Vermoedelijk kent iedereen wel momenten in zijn leven dat hij/zij uitroept: “Ik voel me tachtig.” Iedereen is weleens ziek of ongelukkig of lichamelijk beperkt. Maar als je jong bent of volwassen, heb je altijd het perspectief dat er meer tijd voor je is, dan achter je. Je hebt hoop op betere tijden. Je ervaart je beperkingen als tijdelijk. Hoewel er uiteraard ook jonge mensen zijn, die allerlei beperkingen hebben, maar daar gaat het nu niet over.

Maak contact en leef je in

We kunnen op ieder leeftijd fantaseren over hoe het is om oud te zijn. Maar ik weet zeker dat een vriend van mij, niet heeft bedacht dat hij op zijn 72ste blind werd. Laten we ons niet bezig houden met onze angst voor de eigen ouderdom, maar aandacht schenken aan diegene die nu oud zijn. Maak contact met je oude buurvrouw, praat met je oma, luister naar hun verhalen en leef je in. Met of zonder AGNES-pak.

Door: Liesbeth Woertman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

achttien + 15 =