Zielsverwanten en doen alsof geeft zoveel plezier

Dit weekend vierden we in kleine kring Sinterklaas, mijn lievelingsfeest van kinds af aan. Mijn moeder was in staat om van weinig geld ons als kinderen toch het gevoel te geven dat we veel cadeaus hadden gekregen. Ieder mandarijntje werd apart ingepakt en wat pepernoten bij elkaar, een kleurboek en een ketting dat waren de caudeaus maar het leek veel en het was spannend. Geweldig dat Sinterklaas toch altijd wist wat er gebeurd was het afgelopen jaar en dat de goede sint ook wist welk cadeautje we graag wilden hebben.

Dat gevoel van gulheid en plezier verbind ik nog steeds aan Sinterklaas. Mijn goede vriend Ad is net zo dol op de Sint en hijst zich ieder jaar weer in het kostuum om ons met zijn bezoek te vereren. Alleen al het verkleden roept bij hem nobele gevoelens op en de sfeer van geven en gulheid weet hij perfect vorm te geven. De kleinkinderen verheugen zich zeer en kijken uit het raam of de sint er al aankomt. En ja daar is hij, in volle glorie.

Ook bij ons puilt de zak uit met cadeaus. Het jongste kind krijgt het meest en zo oplopend naar de oudste volwassenen die krijgen het minst. Het plezier van het maken en bedenken wat je aan een ander geeft, is misschien wel het leukst. Ik begin er meestal al in september mee om lijstjes te maken wat voor wie leuk zou zijn.

Het doen alsof is een hele goede strategie om nabijheid en vreugde te vieren. Ik lees het prachtige boek van Thomas Moore Zielsverwanten op dit moment. Het boek gaat over het mysterie van de liefde, intimiteit en verbeelding en hoe we juist door de schaduwzijde van intimiteit en relaties kunnen groeien.

Ik pleit voor meer Sinterklaas in ons leven. Wie kun je vandaag een plezier doen? Aan wie wil je wat geven? Wie nodig je uit vandaag? Voor wie ga je wat doen? Zo maar omdat het maandag is bijvoorbeeld. Wat een vreugde geef je aan jezelf door de voorpret en waarschijnlijk ook aan de ander aan wie je zomaar geeft wat hij of zij het liefste wilde hebben.

Vol verwachting klopt ons hart.

Eén gedachte over “Zielsverwanten en doen alsof geeft zoveel plezier

  1. Wat lief.. treffend…
    We roepen steeds: wat het iedere dag maar kerstmis.. maar hoe is de kerst veranderd in ons leven..helaas vaak gepaard met veel stress, het Moet leuk, het Moet gezellig.. het gezelschap aan het diner Moet heerlijk eten van Te gekunstelde dinergangen, alle conversaties Moeten gezellig en alle wrevel tussen de verschillende leden van de familie Moeten ineens verdwenen en het Moet weer attent en aardig, natuurlijk Moet het huis in de nieuwste kerstmode en kleuren…..
    Hoe eenvoudig is Sinterklaas, de eenvoudige aloude liedjes, de grapjes en alleen een chocolade letter is genoeg… wel de aandacht voor elkaar met het maken van gedicht en surprise, hoe onhandig ook in elkaar geplakt en terug naar het gevoel toen jezelf nog kind was en met een zeer sterk geloof….
    Alle hartelijks en tot volgend jaar,
    Sint Nicolaas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 × 5 =