Yoga

Yoga

Al jaren doe ik yoga-oefeningen. Bittere noodzaak om het stramme lichaam te verzachten. Yoga als ontspanning en ondertussen hol ik gewoon door. In de yoga wordt ervan uitgegaan dat stijve plekken, pijn of ander ongemak psychische afweer is. Ze zijn stijf en stram geworden omdat we die delen niet gebruiken en verwaarlozen.

Geen gebruik maken van je mogelijkheden

Ingehouden leven en geen gebruik maken van al je mogelijkheden, kunnen we ook een vorm van afweer noemen. Hardheid van het lichaam kan  te maken hebben met angst. Al deze vormen van afweer hebben gemeenschappelijk, dat afweer het verdedigen van een droombeeld is. Onze afweer gebruiken we om een plaatje te verdedigen, dat we niet zijn.  Psychotherapie en yoga lijken meer op elkaar dan we in eerste instantie zouden denken.

Al weken ziek

Nu ben ik al weken ziek. Fors verkouden, longontsteking, verstopte holtes en stramme nek en moe. Laat ik de handschoen oppakken en mijn lichaam als leraar gaan gebruiken. Wat wil ze me vertellen? Waarom herstel ik niet en kom ik niet vooruit? Mijn verstopte holtes in mijn hoofd zouden kunnen wijzen op te veel denken en te veel in mijn hoofd wonen.

Ruimte durven nemen

Mijn longen, nodigen uit om ruim ademend door het leven gaan. Waar durf ik die ruimte niet in te nemen? Een soepele nek: wat lijkt me dat fantastisch. Kan me niet herinneren dat ik die ooit heb gehad. Lichaam: wat gaan we doen?

Zachtjes, heel zachtjes, het hoofd buigen, goed ademen en bij de verstopte holtes verwijlen. Zo traag lichaam, moet het echt zo traag?

Door: Liesbeth Woertman.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 − vier =