STOP met aardig zijn. Wees echt, wees jezelf, wees eerlijk! Nou dat heb ik geweten deze week. ‘Stop met aardig zijn’, vond ik eerst een wonderlijke titel. Het zal wel provocerend bedoeld zijn, dacht ik. Maar Thomas D’ Ansembourg bedoelt stop met aardig doen als je het niet meent. Stop met aardig doen om op een indirecte manier iets anders te krijgen.
Ik leerde als meisje dat ik een redelijk meisje moest zijn en altijd gericht op anderen. Andere mensen gaan altijd voor. Jij bent niet belangrijk. In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw deed het er niet toe wat kinderen voelden en wilden. Bewaar je tranen maar voor later dan zal je ze nog hard genoeg nodig hebben. Het uiten van gevoelens was niet toegestaan. Generaties zijn op die manier volwassen geworden, zonder dat hun gevoelens zijn erkend.
Geen wonder dat in deze tijd de doe-het-zelf-boeken niet aan te slepen zijn. Om geliefd te worden moet ik blijkbaar niet doen wat ik voel en wil maar wat anderen willen. Dat maakt dat de antenne wat andere mensen voelen sterk is ontwikkeld. Als je op die manier bent opgevoed, is het lastig om een evenwichtig mens te worden.
Later leerde ik van de boeddhisten dat gevoelens er wel degelijk mogen zijn, maar dat ik me er niet mee moet verbinden. Gevoelens komen en gaan.
Maar van de psychologie leerde ik dat gevoelens verwijzen naar behoeften.
D‘Ansembourg zegt dat gevoelens als een lichtgevend signaal zijn op een schakelbord. Ze geven aan of een behoefte wel of niet vervuld is. Zijn we van onze gevoelens afgesneden, dan zijn we dat van onze behoeften. Het gaat om basisbehoeften die essentieel zijn. Het gaat om gezien worden, erkennen en herkennen van gevoelens, respect, steun en ruimte. Alleen al het herkennen en erkennen van behoeften geeft ruimte, zo ervaarde ik deze week.
Als ik aan mezelf vroeg wat ik voelde dan is het bijna altijd een grote warboel. Sinds deze week vraag ik aan mezelf wat ik nodig heb en die vraag blijkt heel makkelijk te beantwoorden zijn. Wat heb ik nodig vandaag? Wat warmte en aandacht en een bemoedigend woord is wat ik nodig heb vandaag. Nou, daar kan ik wel voor zorgen.
Door: Liesbeth Woertman.
‘LIKE’