Waarom voelen laagopgeleiden zich lelijker?

Ma Flodder

Ma Flodder

Het was me al eerder opgevallen dat vooral laagopgeleide mensen meedoen aan programma’s over het uiterlijk. Nu blijkt uit recent Belgisch onderzoek dat laagopgeleide mensen kleiner en zwaarder zijn en een negatiever lichaamsbeeld hebben dan hooggeschoolden.

Dit onderzoek van Dieter Vandebroeck, socioloog aan de Vrije Universiteit Brussel toont aan dat je goed voelen in je lichaam, ook een klasseverschil kent.

Veel mensen voelen zich in een onbekende omgeving ongemakkelijk en onhandig in hun lichaam. Denk bijvoorbeeld aan het geven van een presentatie voor een groep onbekenden. Waar laat je je handen? Waar kijk je naar?

Makkelijk ‘sociaal bewegen’ met je lichaam, heeft te maken met je gewenst te weten in de wereld, waar je ook bent. Voelen laagopgeleide mensen zich lelijker, omdat ze ervaren dat er maatschappelijk op hen wordt neergekeken?

 

Door: Liesbeth Woertman.

Psychologie van het Uiterlijk

 

 

2 gedachten over “Waarom voelen laagopgeleiden zich lelijker?

  1. Leuke vraag. Ik ken geen wetenschappelijk onderzoek vanuit het perspectief van hoogopgeleide in sociale situaties die voor hen onbekend zijn. Ik zou toch geneigd zijn om te denken dat hoogopgeleiden zich in meer sociale situaties op hun gemak en vaardiger voelen en om die reden tevredener blijven met hun lichaamsbeeld. Maar mocht iemand wel onderzoek weten, dan hoor ik dat graag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

een × drie =