Vrienden worden met je lijf

Kijk niet naar kilo’s, maar luister naar je lichaam, kopt het NRC vandaag. Eet wanneer je honger hebt en stop wanneer je voldaan bent. Let op de signalen van je lichaam, stellen de auteurs van Intuitief eten. Dat is uiteraard waar maar ga er maar aan staan. Zo gewoon is het niet dat we luisteren naar ons lichaam.

https://www.nrc.nl/nieuws/2021/05/14/weg-met-de-weegschaal-a4043587

De meeste mensen luisteren helemaal niet naar hun lichaam maar wonen in hun hoofd.

Misschien toch handiger om dan eerst het boek van Lisette Thooft te lezen over lichaamsbewustzijn.

Het vervelende is dat dat als je begint met opnieuw voelen, iets wat je misschien jaren niet hebt gedaan, dat er dan eerst verdriet te voelen is of gemis of angst. Niet perse die gevoelens waar we op zitten te wachten. Thooft schrijft op pagina 52: “emoties hoeven nooit weg, je hoeft niets los te laten, integendeel: alles mag er zijn. Als een gevoel er mag zijn daarentegen, als je het kunt toelaten en voelen, als je je hart ervoor openzet en erin kunt ontspannen, transformeert het vanzelf. Boosheid wordt kracht, angst wordt gevoeligheid, verdriet wordt zorgzaamheid”.

Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat dit trage veranderingsprocessen zijn maar zeer de moeite waard. Het beter voelen van je lijf maakt zachter en warmer. Laat je ook vooral aanraken, letterlijk en figuurlijk, dat helpt heel erg in het ervaren van je lichaam.

Je lichaam voelen is het beste dieet dat je haar kunt geven. Voelen wanneer je moet rusten. Voelen wanneer je moet eten. En voelen omdat je moet lachen, heel hard lachen, omdat je vroeger dacht dat je perfect moest zijn.

Denk niet in kilo’s maar ervaar de levendigheid van je lichaam, zodat je goed voor haar kunt zorgen en van haar kunt genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

17 + twaalf =