Voor Wel lust moet je eerst in je lichaam wonen

Waarom we als vrouwen te weinig van seks genieten en hoe we dat veranderen is de ondertitel. Ik las dit boek de afgelopen dagen. Elise van Alderen schrijft op pagina 11: “Je seksualiteitsbeleving kan niet los worden gezien van de culturele context waarbinnen deze plaatsvindt. Het is enorm lastig je eigen seksuele keuzes te maken als je daarin wordt beperkt door de verwachtingen van anderen -of van jezelf-, en door de normen en de regels uit de maatschappij”. De auteur is arts en seksuoloog en haar boek is gebaseerd op haar ervaringen en de verhalen van vrouwen die bij haar aanklopte voor hulp. Blijkbaar is er nog steeds veel onwetendheid over seksualiteit. Dit boek voorziet in die behoefte.

Het is een rijk boek waarin veel over het seksuele leven van vrouwen verteld wordt. De plaatjes van onze seksuele organen zijn heel duidelijk. Seksuele anatomie wordt goed besproken evenals de mythen rondom penetratie, orgasme en vermeende seksuele ongelijkheid tussen vrouwen en mannen.

Het hoofdstuk over schoonheidsidealen, objectivering van het vrouwenlichaam en seksuele objectivering dat leidt tot objectivering van je eigen lichaam las ik met veel interesse en de vraag van de 11 jarige meisjes op pagina 140 lijkt me de belangrijkste vraag: “Waarom moeten wij sexy zijn? Waarom moeten wij zo’n klein, strak broekje en een topje aan als we willen zwemmen en kunnen jongens lekker rondlopen in een losse broek en blote buik en borst? Ik snap het niet. Waarom?” Blijkbaar leven jonge meisjes met deze vraag en wij als volwassen vrouwen zouden daar toch een duidelijk antwoord op kunnen geven.

Sexy zijn en seksueel zijn, zijn twee verschillende dingen. In het socialisatieproces tot vrouw leren wij meisjes blijkbaar nog steeds dat vrouwelijkheid verweven is met sexy zijn. Citaat pagina 167 “Seksuele objectificatie heeft het beteugelen van de vrouwelijke seksualiteit tot doel. Zolang een vrouw object is van seksualiteit kan ze immers geen subject zijn”. Maar waarom helpen wij onze meisjes niet? Waarom geven we zelf niet het goede voorbeeld? Waarschijnlijk omdat veel volwassen vrouwen hier ook nog verstrikt in zitten.

In de taal van de 11 jarige meisjes wil ik tegen hen zeggen, je lichaam is geen ding. Jij bent jouw lichaam. Speel ermee, zorg er goed voor en hou contact met je lichaam. Ieder lijf is uniek dus vergelijk jezelf niet met beelden op Insta of Tiktok maar durf jou te zijn.

Laten wij onze meisjes helpen om uit deze verwarrende knoop te geraken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

acht + 4 =