Vogel in de spiegel

 

 

De vreugde van hier wonen heeft zeker te maken met de tuin. Ik probeer er een echte vogel, vlinder en insectentuin van te maken en al zeg ik het zelf, dat lukt aardig. Heb zelfs een groot vogelboek gekocht om te weten te komen wat ik moet doen en hoe de vogels heten.

Er vliegen kool,- en pimpelmezen, Turkse tortels, roodborstjes, duiven, enkele mussen en groenlingen, eksters en kraaien in de tuin. Maar op een dag hoorde ik een geluid dat ik nog nooit had gehoord. Een hard, kort tikken. Het duurde dagen voor ik er achter kwam wat het was. Ik zag een koolmees op de deurklink van de keuken zitten en die probeerde recht omhoog te vliegen en in die vlucht tikte hij/zij tegen het raam. Stadskind als ik ben dacht ik dat ie een nest aan het bouwen was in de dakgoot maar hoe ik ook keek, ik zag niets. Iedere dag komt die koolmees terug en doet hetzelfde. Als psycholoog dacht ik, die koolmees is het in de bol geslagen maar wat moet ik doen? Het arme beest tikt en vliegt zich nog dood. En ineens kwam het liedje Roodborstje tikt tegen het raam tik, tik, tik in me op. Dat leek me nu niet dat ie dat wilde maar wat dan wel? Wat wilde het vogeltje zeggen? En ineens kreeg ik de geest en tikte op Google in Waarom tikt een vogeltje tegen het raam?

Op de site van de vogelbescherming vond ik het antwoord

Onherkenbaar spiegelbeeld

“Het is moeilijk voor te stellen, maar vogels herkennen hun eigen spiegelbeeld niet (met uitzondering van eksters). Ze snappen niet dat ze zichzelf zien in een raam en denken dat hun reflectie een andere vogel is. En in het broedseizoen, is een andere vogel al snel een indringer in hun territorium. Die moet weg”.

Om het gedrag te stoppen wordt aangeraden om tijdelijk doorschijnend, zelfklevend huishoudfolie tegen het raam te plakken, zodat het niet meer spiegelt. B. sprong op de fiets en haalde een rol. Nu maar hopen dat het helpt en de koolmees niet een ander raam uitkiest.

Dankjewel Koolmees weer wat geleerd over het lichaamsbeeld in de spiegel.

2 gedachten over “Vogel in de spiegel

  1. Bijzonder om dit te lezen. Wij hebben al jaren een spiegel tegen de schutting, en sinds vorige week meerdere keren koolmezen tegen de spiegel zien fladderen en tikken. Tegelijkertijd pikten ze blaadjes van de stamroos die ervoor staat. Ik heb bobbeltjes folie tegen de spiegel gemonteerd omdat helaas onze huiskat al een koolmees te pakken had gekregen. En het helpt direct. Ze komen niet meer.

  2. Goedemorgen bij ons staat tijdelijk er grootmoederswastafel met spiegel onder veranda. Sinds zondag zit daar continu een roodborstje voor de spiegel. Meestal ‘doodstil’. Tikt er niet tegenaan. Gisteravond zat ie er nog tot 23 uur. Ik ging toen naar bed en ja vanochtend toen ik om 9 uur beneden kwam zat iet er ook al weer. Is hier een verklaring voor. Ik kon gisteren ook redelijk dicht in de buurt komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vier × vijf =