Verwarrende tijden

Er studeren in 2018 meer meisjes dan jongens. Het aantal hoogleraren dat vrouw is, loopt gestaag op. Mevrouw de professor is niet meer een grote uitzondering. In de vooraanstaande modehuizen is een pak voor vrouwen veelvoorkomend. Pakken van allerlei stoffen en kleuren omdat vrouwen van nu niet meer wachten op de prins op het witte paard, zo las ik een uitspraak van Lidewij Edelkoort, maar vrouwen van nu gaan op zoek naar hun innerlijke godin. Edelkoort vertelde ook dat de jeugd banger is dan ooit en dat jonge ontwerpers kleding maken waarin mensen zich kunnen verstoppen of beschermen dus met een wijd silhouet.

Seksueel geweld tegen vrouwen wordt in veel lagen van de samenleving bespreekbaar en afgekeurd. De miss America schoonheidswedstrijd heeft de badpakkenronde afgeschaft.

Hoopvolle berichten die verandering lijken in te luiden over het verdwijnen van de decoratieve functie van vrouwen.

Tegelijkertijd stijgen de uitgaven aan cosmetica en cosmetische ingrepen. Zijn er miljoenen vrouwen en steeds meer mannen over de hele wereld onzeker over hun uiterlijk en besteden zij vele uren om er zo goed mogelijk uit te zien. Haren behalve op het hoofd worden weggeplukt. Iedere oneffenheid in de huid weggewerkt. Er worden vele kritische blikken in spiegels geworpen en vele lelijke en negatieve woorden tegen zichzelf gezegd over hun gezicht en lichaam. Een klein aspect van het gezicht dat niet bevalt, wordt enorm uitvergroot, en als een groot probleem ervaren.

Waarom?

Vanmorgen sprak ik een jonge vrouw van eind dertig. Hoogopgeleid, dun en mooi. Zij vertelde dat ze ernstig ziek was geweest en tijdens haar herstelperiode ineens het volle besef tot haar doordrong dat zij tijdens haar studie meer tijd met vriendinnen in de H&M had doorgebracht, dan met discussies over hun vakgebied. In verbijstering keek ze me aan.

Waarom?

Na haar ziekte was haar uiterlijk minder belangrijk geworden en was ze blij dat ze leefde en tevreden met haar uiterlijk.

Zien jullie signalen dat de vrouw als ‘decoratie’ aan het verdwijnen is? Ik hoor het graag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijf × vijf =