Vergelijk je niet met gemanipuleerde beelden, je bent al mooi

Afgelopen zaterdag vond ik in de bijlage van Trouw enkele ervaringsverhalen van jonge mensen die een cosmetische ingreep hadden ondergaan. Vorige week mailde de openbare bibliotheek Neude me met de vraag of ik een keynote wilde geven op 21 januari 2021 over jonge mensen en cosmetische ingrepen. En ook Brandpunt klopte aan mijn deur over een vierluik dat ze aan het maken zijn en in januari wordt uitgezonden.

We zien dat de media volop aandacht geeft aan dit onderwerp en de cosmetische artsen tamboereren uiteraard graag dat de cometische ingrepen gigantisch toenemen, speciaal nu in Corona tijd.

Maar lieve mensen, waar zijn de cijfers? Op dit moment is de minimumleeftijd voor cosmetische ingrepen 18 jaar. Dit kan omzeild worden door je best te doen om er een medische noodzaak van te maken, want dan mag het vanaf 16 jaar. Er gaan stemmen op om die leeftijdsgrens te verhogen naar 21 omdat juist adolescenten het meest ontevreden zijn over hun uiterlijk en de meeste tijd op social media doorbrengen waardoor zij duizenden aan gephotoshopte en gemanipuleerde beelden zien.

Het enige Nederlandse onderzoek over aantallen cosmetische ingrepen is uit 2016 van Tom Decates van het Rotterdamse Medisch Centrum en daaruit blijkt dat er 390.000 cosmetische ingrepen zijn gedaan. Preciezer geformuleerd het gaat om 250.000 botox behandelingen en ongeveer 140.00 behandelingen met fillers. Vaak gaat het om dezelfde vrouwen dus het cijfer dat een op de 50 Nederlandse vrouwen zich laat injecteren is niet waar. Deze studie wordt in Nederland gezien als een nulmeting dat betekent dat we van voor die tijd geen cijfers hebben. Het wonderlijke is dat er ook daarna geen cijfers zijn verschenen. Ik heb geen enkele recent Nederlandse wetenschappelijk artikel kunnen vinden, wel worden er allerlei getallen in de media genoemd. En iedereen neemt het getal van 1 op de 50 vrouwen klakkeloos over.

Wat ik wel kan vinden, zijn influencers die hun cosmetische ingrepen showen en daarmee geld verdienen en andere jonge mensen beinvloeden. Jonge volgers photoshoppen zichzelf en zien dan dat hun gemanipuleerde beeld niet past bij het gezicht dat zij in de spiegel zien. Daarna stappen ze met dat plaatje naar een cosmetisch arts en die brengt het echte gezicht in overeenstemming met de digitale versie. In alle grote kranten hebben vanaf de zomer 2020 tot aan toe nu verhalen gestaan over de enorme toename van cosmetische ingrepen bij jongeren. Gebaseerd op wat? Gebaseerd op uitspraken van cosmetische artsen waarvan er een aantal actief op Instagram zijn!

Jammer meer dan jammer dat ook kwaliteitskranten zoveel aandacht aan cosmetische ingrepen besteden en daarmee het praatje in de wereld helpen dat iets opvullen in je gezicht normaal is op jonge leeftijd, zoals er in de Trouw te lezen staat.

Lieve jonge mensen geniet nu van je mooie gezicht want als jullie 30 zijn of ouder en je kijkt naar een foto van je gezicht van nu dan zul je moeten toegeven dat je mooi bent en zul je het betreuren dat je er zo weinig van genoten hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

negentien + twintig =