Van ik-ben-het-centrum-van-de-wereld naar een zelf-in-relatie-tot-alle levende wezens

Grebbeberg Rhenen

Het kan niemand zijn ontgaan dat er op dit moment een grote internationale klimaattop bezig is. Alle wereldleiders die daar aanwezig zijn, China en Rusland niet, spreken heldere taal. Zo kan het niet langer, we kunnen niet eindeloos groeien en we vernietigen de aarde met onze mateloosheid. Allerlei maatregelen worden er bedacht om de uitstoot van CO2 te verminderen en de aarde weer leefbaarder te maken.

Maar alle maatregelen zullen weinig helpen als we onszelf niet veranderen en daar hoor je toch behoorlijk weinig over. Om de klimaatcrisis echt op te lossen is er een verandering nodig van ons mens- en zelfbeeld. We zullen ons beeld van de mens als homo economicus moeten opgeven.

In de Groene staat een heel interessant interview met Richard Powers waarvan hier een citaat:

‘Misschien ken je Andrew Carnegie – dat was een van de robber barons, de steenrijke industriëlen aan het begin van de twintigste eeuw. Hoeveel is genoeg? vroeg iemand hem eens. ‘Just a little bit more’, zei hij. Het kapitalisme is niet alleen een economisch systeem, het is ook een culturele dispositie. Het kapitalisme heeft altijd gedraaid op ontevredenheid, op mensen hongerig maken. Naar meer spullen, meer ervaringen, verdere reizen, nieuwe auto’s. Het is de bedoeling dat je een net iets beter betaalde baan krijgt, een net iets groter huis. Just a little bit more. Die culturele dispositie heeft ons getraind om op zoek te zijn naar nieuwe dingen om af te vinken, en zo zijn we betekenis gaan vinden in accumulatie, in groei, in kopen, in spullen”.

Het leven zit niet in nieuwe spullen en een perfect uiterlijk. Het leven zit in samen, in verbinding en aandacht voor elkaar. Wij hebben geen natuur, ik schreef het al eerder maar we zijn natuur.

Wie het hele inspirerende artikel wil lezen, hier onder de link

https://www.groene.nl/artikel/draait-het-niet-allemaal-om-betekenis?utm_campaign=website&utm_medium=social&utm_source=sharebyemail

We kunnen leren van de natuur wie we zijn en we kunnen leren van andere volken die meer een wij identiteit en wij samenleving hebben ontwikkeld.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijf × vijf =