Shoppen met schoolfoto’s?

Liesbeth Woertman

Ongefilterde schoolfoto

Op zaterdagmorgen vind ik het bericht dat schoolfoto’s bewerkt worden.
Kim Miegies van schoolfoto.nl vertelt aan het NOS jeugdjournaal “zodat de kinderen een beetje een fris gezicht hebben. Daarna shoppen we de groepsfoto, zodat alle kinderen hun ogen open hebben. Met de technologie van deze tijd is dat ook een must. En we doen er altijd een lichtfiltertje over zodat iedereen een mooie uitstraling heeft”.

Gisteren een nieuw artikel online met ook mijn reactie op gefotoshopte kinderen.

Oké denk ik, terwijl ik dit lees. Het is fijn als iedereen zijn ogen open heeft. Ik ben ook zo’n zenuwenlijder die veel met haar ogen knippert als er gefotografeerd wordt en ik heb dan ook menig foto met dichte ogen van mezelf. Maar ik heb het al wat moeilijker bij de zinsnede “zodat de kinderen een beetje een fris gezicht hebben”. Kinderen hebben toch al een fris gezicht. Wat bedoelt ze?

Maar dan gaat het artikel verder dat ouders vragen om verder te gaan met bewerkingen. Schoolfoto’s van kinderen in de basisschoolleeftijd die bewerkt worden………. Wat erg.

Deze kinderen leven al in een gemanipuleerde beeldcultuur en worden dagelijks gebombardeerd met verregaande onrealistische beelden over het uiterlijk, waarmee zij zich vergelijken. Uiterlijk en merkkleding is al zo belangrijk, veel te belangrijk naar mijn mening. En nu zitten kinderen opgescheept met een ideaalbeeld in plaats van een weergave van een moment in hun leven. Als ze in de spiegel kijken en naar hun schoolfoto kijken dan komen die niet overeen. Wat erg. Dat moet tot effect hebben, dat zij niet goed genoeg zijn, zoals ze zijn.

Thuis zou het veilig moeten zijn. Thuis zouden alle kinderen zich geliefd moeten weten en niet opgezadeld worden met bewerkte beelden van zichzelf. Thuis zou er van hen gehouden moeten worden om niet. Ik weet het, ik weet het dat het niet waar is voor veel kinderen.

Maar alsjeblieft doe het niet. Bewerk die schoolfoto niet. Laat je kind haar en zijn lichaamsbeeld ontwikkelen in de warme ogen van de ouders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

7 + 13 =