Psychologie van het uiterlijk stond aan de wieg van Maatje

Christine de Kort een mij onbekende jonge vrouw schreef me een dankmail. Mijn boek Psychologie van het uiterlijk had haar geïnspireerd als ontwerper. Zij was studente aan Artez Hogeschool van de kunsten. Ik werd zo blij van haar initiatief dat ik haar vroeg een column voor mijn website te schrijven en zie hieronder het resultaat.

“Tijdens het schrijven van mijn afstudeerscriptie was Liesbeth een van mijn grootste inspiraties. Mijn scriptie heb ik namelijk geschreven over de ontwikkeling van het lichaambeeld met name de impact van visuele communicatie. Als ontwerper ben ik namelijk geinteresseerd in de sturende werking van ontwerp. Onbewust heeft een ontwerp invloed op ons denken en dus ook over het denken over ons lichaam.

In het boek Psychologie van het uiterlijk beschreef Liesbeth hoe zelfs kinderen al vanaf jonge leeftijd hierin worden beinvloed. Dit liet me nadenken. Kan ik als ontwerper een positieve invloed hebben op de ontwikkeling van het lichaamsbeeld? Hoe zorg ik ervoor dat kinderen met een gezondere blik naar hun lichaam gaan kijken?

Hiervoor heb ik Maatje ontworpen. Een pop met oneindig veel verschillende lichamen. Maatje bestaat namelijk uit losse onderdelen. Op die manier kan een kind een pop in elkaar zetten waaraan het kind zich kan relateren. Kinderen kunnen hun creativiteit dus los laten op het product, waardoor ze op speelse en onbewuste wijze veel over verschillende lichamen zullen leren. Met Maatje hoop ik kinderen op een onbewuste manier een breder beeld mee te geven over het lichaam, wat uiteindelijk zal zorgen voor een gezonder lichaamsbeeld”.

Meer informatie over dit project is te vinden op https://www.christinedekort.com/maatje. Ik voel me een een trotse grootmoeder van dit project en wens Christine alle succes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 + acht =