Patiënt

dokter-a

Al een half jaar ben ik aan het kwakkelen. Eerst een longontsteking waar ik extreem traag van herstelde. In dat vermoeide lichaam de ontdekking van een basaalcelcarcinoom en beklemming op mijn borst waardoor ik een middag op de eerste hart hulp terecht kwam. Ja ik wist het ook niet maar er bestaat een eerste hart hulp.

Woensdag de basaalcelcarcinoom laten verwijderen. Ik mag niet bukken en tillen en ik kan je zeggen dat ik steeds vaardiger wordt om zonder te bukken me te douchen en aan te kleden. Zit keurig rechtop en loop langzaam. De grote witte hechtpleister is goed zichtbaar. Veel mensen op straat glimlachen naar me.

Ziek zijn is een dagtaak

Vrijdag een hart echo laten maken en vandaag naar de cardioloog voor de uitslag. Dinsdag naar de dermatoloog om de hechtingen te laten verwijderen. Dinsdagmiddag naar de bedrijfsarts en woensdag naar mijn huisarts voor een griepprik, want ik behoor ineens tot een risicogroep. Ziek zijn is een dagtaak.

Niet eerder geopereerd

Mijn neus was maar een kleine ingreep maar voor mij een grote want ik was niet eerder geopereerd. Wonderlijk dat er in je wordt gesneden en je niets voelt. Alleen aan het eind een draadje dat tegen je wang tikt. Nog nooit ben ik zo vaak naar specialisten geweest. Ik heb er een nieuwe sociale rol bij gekregen, die van patiënt. Kijk er met verbazing naar. Misschien ben ik wel het meest verbaasd dat ik me zo voeg. Ik heb een ziekenhuiskaart met foto waarmee ik me bij loketten meld. Die zit altijd in mijn tas want je weet maar nooit.

Ik hoor deze week of er een afwijking aan mijn hart is en of de kankercellen nog aanwezig zijn of niet. Stel nu dat mijn hart goed is en de kankercellen weg, dan ben ik vanaf woensdag geen  patiënt meer. Wonderlijk.

 

Door: Liesbeth Woertman.

 

10 gedachten over “Patiënt

  1. Joh Liesbeth! Wat een ingrijpend iets. Ben zelf ook nog nooit in een ziekenhuis geweest dus kan me indenken dat het een grote verandering is. En vrees dat ieder van ons vroeg of laat ook zoiets te wachten staat. Hoop heel erg dat het hier voorlopig bij blijft hoor! Veel liefs en beterschap, Barbara.

  2. Lieve Liesbeth,

    Ik wist dit allemaal niet…
    Ik wens je een heel voorspoedige genezing en volledig herstel toe.
    Dan maar geen patiënt meer woensdag.

  3. Wat heftig zeg! En zo kan je leven opeens helemaal omslaan. Ik hoop uit de grond van mijn hart dat het woensdag (vandaag?) weer de goede kant op omslaat. Heel veel sterkte gewenst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

veertien + 11 =