Oranje roos

Deze prachtige roos, gekweekt door mijn vriend Ad, stuurde hij me vanmorgen per Whatsapp. Mooie koningsdag lieverd in goede gezondheid, schreef hij erbij.

Deze dierbare vriend, de koning van de zorg, is de meest attente en verzorgende man die ik ken. Ja sorry andere mannen, het is echt zo. Ik leerde Ad kennen als student psychologie aan de universiteit Utrecht. Hij was al psychiatrisch verpleegkundige en van zekere leeftijd toen hij begon aan de studie psychologie. Tijdens het eerste college zat hij samen met een andere oudere man voorin de collegezaal. Dat was zo opvallend dat ik naar hen toeliep en hen welkom heette. De rest van het college sprak ik vooral tegen hen. Gretige mensen die graag wilde leren. Dat is zo fijn want dan resoneert wat je vertelt, direct en haalt daardoor het beste van jou als docent naar boven.

We vielen direct op elkaar de gretige student en de docent. Later werd hij mijn collega en nog later werden we vrienden. Iedere morgen kwam hij altijd even met een blij gezicht mijn kantoor binnen. Heb je goed geslapen? Heb je lastige dingen vandaag? En ontzettend vaak gaf hij me een cadeautje. Een gedicht, een foto en een boek dat hij weer voor een habbekrats op de kop had getikt. Hij organiseerde een waanzinnig feest toen ik benoemd werd als hoogleraar want hij vond het zielig dat ik nooit eerder een echt feest in mijn leven had gekregen. Zo’n vriend. Hij wist precies waar ik van hield en als het in zijn macht lag dan regelde hij het. Studenten die toespraken hielden, muziek en dans en een prachtig foto album ter herinnering.

En toen ik ziek werd heeft hij me weken verzorgd. Iedere dag kwam hij naar mijn huis. Vrolijk, hoopgevend en kundig. Van hem leerde ik om iedere dag met de bloemen te beginnen. Altijd in een schone vaas en helder water, lieverd!

Al een paar jaar verschijnt hij in december als Sinterklaas voor mijn kleinkinderen. Op mijn laatste verjaardag zei mijn kleindochter he de stem van Ad lijkt op die van Sinterklaas. Ja je hebt gelijk, zei ik. Verdomd de stem van Ad lijkt op die van Sinterklaas en we moesten erg lachen.

Zo’n vriend dus. Hij kweekte deze oranje roos en voor mij is hij de koning der vrienden. Ik moest dat vandaag op deze bijzonder koningsdag met jullie delen. Koester je vrienden en wees zelf zo’n vriend voor een ander dat is echte schoonheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 × 4 =