Opening van Naked the Hague

fotograaf Robert John Henderson

Gisteren bij de opening van de tentoonstelling en presentatie van het boek Naked The Hague. Een bomvolle zaal in een mooie kerk met de 500 portretten en gisteren dus ook de geportretteerden fysiek aanwezig. Leon Schroder opende de tentoonstelling met zijn dank uit te spreken en waardering voor al die mensen die het project mogelijk hebben gemaakt. Het fotoboek werd aangeboden aan de burgemeester van Den Haag en de loco burgemeester van Leidschendam-Voorburg. Het boeiende project van fotograaf Leon Schroder is gratis te zien vanaf zaterdag 1 oktober van 11.00-18.00 uur tot en met zondag 9 oktober 2022 in Voorburg.

Ik mocht het voorwoord schrijven van het fotoboek en een toespraak houden om het belang van het project duidelijk te maken, voor zover het niet al duidelijk is. Kwetsbaar bloot tegen perfectie. Het gaat mijns inziens niet om dat bloot maar om jezelf te laten zien, echt te laten zien, zowel gekleed als ongekleed. Juist die combinatie maakt het spannend. Alleen maar bloot zou nooit dit effect hebben. Ga naar die tentoonstelling en loop eens langs die foto’s. Juist de spanning tussen de aangeklede mens en de blote mens naast elkaar, zet iets in werking. Neem de tijd en kijk en oordeel niet, maar kijk open en dan gebeurt het wonder.

In het prachtig uitgevoerde fotoboek is die spanning, die gelaagdheid van wat een mens is, misschien nog sterker te ervaren. De motivaties, gesprekjes met de mensen voegen ook nog eens een laag toe.

Ik hoop dat deze tentoonstelling en dit boek vele mensen mogen helpen om moediger te zijn om ook hun wezen, hun kwetsbaarheid te laten zien in ontmoetingen met andere mensen. We hebben er als individu en als samen-leving zoveel mee te winnen. Het helpt dan ook dat Jan van Zanen als burgemeester van Den Haag vertelt dat hij iedere morgen in zijn zwembroek te zien is in het zwembad. Heerlijk zo’n burgemeester van Naked the Hague.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

15 − elf =