Open Klooster

Drente

Na enige aarzeling toch besloten om deze week deel te nemen aan het open klooster.

Het is geen echt klooster, maar we spelen met 20 mensen klooster. We zijn stil, doen aan yoga en mediteren, lezen teksten, vooral gedichten en zingen en gaan met een boswachter de bossen en velden van Drenthe in.

Vanmorgen met het opstaan weer flink gehoest. De doofheid kan ik niet goed beoordelen, aangezien ik alleen ben. Aan degene die het organiseert, heb ik mijn twijfels kenbaar gemaakt en gezegd dat ik de ruimte neem om weg te gaan als het toch geen goede keus blijkt te zijn.Ik ken niemand en me zomaar bewegen in een nieuwe groep is niet mijn sterkste kant. Het vele uren zwijgen lijkt me wel fijn.

Ik neem Clarice Lispector, de ontdekking van de wereld en Catharine Halkes, ik verwacht iets groots, levenswerk van een feministische theologe mee.

Lispector lijkt een zielsverwant

Ben net begonnen aan Lispector en ze lijkt een zielsverwant. Om jullie iets van haar te laten proeven het volgende fragment:

“In de spiegel kijken en gefascineerd zeggen: Wat ben ik toch mysterieus. Zo sierlijk en sterk. En de lijn van mijn lippen heeft haar onschuld behouden. Er is geen man of vrouw die niet ooit terloops in de spiegel heeft gekeken en zich toen niet verbaasde over zichzelf. Gedurende een fractie van een seconde zie je jezelf als een object dat bekeken wordt. Dat heet waarschijnlijk narcisme, maar ik zou het bestaansvreugde willen noemen. Vreugde, omdat je in de uiterlijke gedaante de echo’s terugvindt van je innerlijke gestalte: aha, het klopt dus, ik heb mezelf niet verzonnen, maar ik besta echt.”

Tussen 1967 en 1973 schreef ze in de zaterdagkrant Jornal do Brasel. Een mengeling van essays, aforismen, gesprekken, gedachtestromen, herinneringen en observaties die met elkaar een gelaagd beeld opleveren van deze interessante en mooie vrouw.

Ik hoop dat het open klooster me lucht geeft, ruimte en een open hart.

2 gedachten over “Open Klooster

  1. Het ontroerd me wat je schrijft Liesbeth. Ik hoop met jou dat je een heerlijke week heb gehad in Drenthe.
    Mocht je zin hebben om bij mij in het atelier, Atelier Kunstmeid een serie schilderlessen te volgen. Alleen of met een klein groepje : van harte welkom?
    Daarnaast heb ik het plan om in september, met hooguit zes mensen, de maandag te beginnen met yoga in het atelier. Van 9.00 tot 10.00 u. Daarna wil ik die dag verder vrij houden om te kunnen schilderen.
    Deze zomer ga ik ook samen met een jonge psychologe in het ruime naaiatelier van de oude oppas van mijn dochter die tevens meedoet, werken aan een kleed, een yogakleed om vijf andere mensen naast mij in het atelier te dragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vier + acht =