Ontwerper Charlotte Perriand

chaise longue 1929

Zij bedacht de open keuken om de huisvrouw uit haar isolement te halen. Zij ontwierp de chaise longue in 1929 met een stalen onder frame en een comfortabele lighouding met de benen omhoog. Talloze stoelen en stapelbare kasten. Ik had nog nooit van haar gehoord. Wel kende ik de architect Le Corbusier waar ze tien jaar voor werkte en die veel van haar ontwerpen aan zichzelf toe eigende.

Zij liet zich inspireren door de leegte. Op haar tachtigste ontwierp zij woningen in de bergen die op een bijzondere manier waren opgenomen in het landschap. Zelfs op haar 90ste nam ze nog een opdracht aan. Wat een levenslust en vitaliteit en originaliteit.

Dit weekend zond de AVRO in het programma Close up een documentaire uit over deze belangrijke architect van de twintigste eeuw. Ik kreeg er een ontzettend goed humeur van. Wat een doorzettingsvermogen had deze vrouw zijn en wat erg dat ze tijdens haar leven niet de credits heeft gekregen voor haar revolutionaire ontwerpen.

Zij liet zich inspireren door de leegte maar ook door de verbinding met de natuur en de omgeving en de andere mensen. Charlotte Perriand een krachtig rolmodel van vakvrouwschap en werklust.

Mij doet het goed om vrouwen te kennen die ouder zijn en een goed leven leiden. Wie zijn jou vrouwelijke rolmodellen? Vertel het me. Ik wil er graag nog een paar bij.

2 gedachten over “Ontwerper Charlotte Perriand

 1. Natuurlijk…. Riet Bakker, stedenbouwkundige, Rotterdam,
  doortastend, volhoudend……
  En dan ds Wil Wiardi Beckman, remonstrant predikant, een ( voor mij) een zeker boegbeeld tussen de zeer geleerde theologen……
  Op latere leeftijd kon zij zich vrij ontplooien in haar eigen kerk., den Haag.
  Feministische theologen…..allang geaccepteerd.

 2. Ik heb recent de laatste film van Agnés Varda gezien. Varda by Agnès is de titel. Prachtig overzicht van het leven van deze eigenzinnige vrouw en over de films die ze maakte. Steeds weer vernieuwend. Tot het laatst toe. Ze overleed vorig jaar op 90 jarige leeftijd.
  Voor mij is zij een voorbeeld. En het is een prachtige film!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 × drie =