Ontspannen lichaam

aan tafel bij Pete

Met plezier kijk ik naar deze foto. Hij is gemaakt terwijl we net bij het huis van vriend Pete zijn aangekomen. De weg was opengebroken dus we hebben stukken van Amsterdam gezien waar we het bestaan niet van vermoeden. Je zou dus zeggen we kwamen gestresst aan voor een etentje bij onze vriend maar dat is niet zo.

Als ik naar deze foto kijk dan zie ik een super blij en ontspannen gezicht en lichaam. Ik zie een ontspanning zoals ik die zelden waarneem als ik in de spiegel kijk. Wat is het toch fijn dat er foto’s bestaan waarop je je andere gezichten kunt zien. Het gezicht dat de geliefde en vrienden kennen maar jij niet.

Ik voel me jammer genoeg niet ontspannen omdat ik me zorgen maak over het geweld in de wereld. Het lijkt wel of al het leed ongefilterd bij me binnenkomt. Ik zag de lichamen vol blauwe plekken van de demonstranten in Wit Rusland en moest ontzettend huilen. Dat kwam vooral doordat de jonge man vertelde dat toen hij was opgepakt de bewaker tegen hem zei “ik heb vandaag nog niemand geslagen”en toen begon te beuken. Dat gruwelijke geweld uit machtsvertoon maakt me woedend en doodsbang.

Ilja Pfeiffer de zesde zomergast begon de avond met een filmfragment van Berlusconi die zijn kleinzoon leerde dat de waarheid er niet toe doet. Voor de ogen van het kind stapte hij in de poep. Opa je hebt poep aan je schoen. Berlusconi ontkende glashard en vroeg daarna aan zijn kleinkind wat hij had geleerd. Wat de kleinzoon zei weet ik niet meer maar Berlusconi zei dat de waarheid er niet toe doet.

En het derde voorbeeld van deze week is de film over het kapitaal in de 21ste eeuw van econoom en filosoof Piketty. Die film laat haarscherp zien hoe de ongelijkheid toeneemt door het doorgeslagen kapitalisme. De onder-en middenklasse betalen belasting, terwijl de rijken hun geld onder de radar wegwerken. Bewuste slechtheid.

Ik ga steeds meer open en dat betekent dat ik diepere vreugde ervaar in hele kleine dingen en tegelijkertijd raakt het leed van andere mensen me scherper. Deze levensfase vraagt om hogere levenskunst dat begint me nu al wel duidelijk te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12 − zes =