Onderwijs in je ondergoed

Ted Troost

Ted Troost

Vorig week hadden we een mooie bijeenkomst over de psychologie van de tast. Stefan Elbers, een alumnus van onze universiteit, is ook fysiotherapeut. Een mooie combinatie om psycholoog en fysiotherapeut te zijn om het onderwerp:  ‘Psychologie van de tast’ te bespreken met een grote groep studenten.

Opleiding in je ondergoed

Psychologen mogen hun cliënten niet aanraken en fysiotherapeuten moeten hun cliënten aanraken. Een groot deel van zijn opleiding tot fysiotherapeut heeft Stefan dan ook in zijn ondergoed gedaan. Dat had ik mij niet eerder gerealiseerd.

De collegereeks psychologie NU voor onze 2de en 3de jaars psychologiestudenten biedt regelmatig mooie onderwerpen die nauwelijks in het curriculum behandeld worden. De tast is zo’n onderwerp en de zaal zat dan ook bomvol met verwachtingsvolle studenten.

Aanraking de basis van onze identiteit

Aangeraakt worden als basis voor onze identiteit was een van de invalshoeken. In het eerste hoofdstuk van mijn boek ‘Psychologie van het uiterlijk’ kunt u lezen dat de tast een belangrijk zintuig is voor de ontwikkeling van ons zelf- en lichaamsbeeld. De experimenten met jonge kinderen die sterk verwaarloosd zijn, en waar velen stierven door gebrek aan aanraking, werden in dit college naar voren gebracht.

Psychologie van het Uiterlijk

Filmpje van Ted Troost

Ook het positieve aspect van aanraking in massage en haptotherapie werd beeldend door Stefan verteld. Hij toonde een filmpje van de bekende Ted Troost. Er lag een man op de behandeltafel die zeer ontspannen was geraakt, waardoor Ted de man aan zijn vel omhoog kon trekken. Blijkbaar zonder dat het voor de betreffende man pijnlijk was.


De kalmerende werking van een hand op je schouders bij stress of de bekende arm om je schouders, doet de stresshormonen dalen.

Dank Stefan, voor deze mooie les!

Door: Liesbeth Woertman.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 × vier =