Nieuw onderzoek lichaamsbeeld

Senaatszaal Universiteit Utrecht

Rare timing om nu een nieuw onderzoek te starten? We waren er al even mee bezig. Ik wilde graag als afsluiting van mijn academische carriere nog een keer een grootschalig onderzoek doen naar het lichaamsbeeld van mannen en vrouwen.

In 2007 heb ik meegewerkt aan de documentaire Beperkt Houdbaar en daarvoor een vragenlijst ontwikkeld die we posten op de website Beperkt Houdbaar. Uiteindelijk hebben ruim 40.000 mensen deze vragenlijst ingevuld en dat leverde een schat aan informatie op. Een van de belangrijkste conclusies was toen dat Nederlanders behoorlijk tevreden waren met hun uiterlijk. Mannen meer dan vrouwen. Meisjes waren het meeste ontevreden maar vanaf 25 jaar werden vrouwen positiever over hun uiterlijk om vanaf 50 jaar weer iestje naar beneden te gaan.

Opvallend ander onderzoeksresultaat was ook dat het feitelijke gewicht er niet zoveel toe deed maar dat het veel meer gaat om de perceptie, de manier waarop we ons lichaam waarnemen.

Nu wil ik graag nieuwe data om te zien of de druk op het uiterlijk inderdaad is toegenomen en of de ontevredenheid over het lichaam is veranderd. In de media is heel veel aandacht voor het uiterlijk en lijkt het alsof we massaal aan de botox en fillers zijn gegaan, maar is dat wel zo? Of zijn we toch de schoonheid van imperfectie gaan omarmen?

Op mijn website staat de link naar de vragenlijst. Ik begrijp dat in deze barre tijd uw hoofd er misschien niet naar staat maar het zou fijn zijn als u meedoet.

Zorg goed voor uw lichaam.

Doe hier mee aan het ► Onderzoek Lichaamsbeeld

2 gedachten over “Nieuw onderzoek lichaamsbeeld

  1. Ik heb zojuist de enquête ingevuld.
    Ik mis op het einde wat meer vriendelijkheid in het bedanken voor de deelname. “Hartelijk” dank is wat meer gepast ná het invullen van de antwoorden.
    Succes met de voortgang van uw onderzoek.

    Met vriendelijke groet,
    Cindy Janssen.

  2. Het onderscheid tussen westerse en niet-westerse migranten ligt momenteel onder vuur, omdat het onduidelijk is wat het zegt. Ik zou me ook afvragen wat er precies gemeten wordt: huidskleur of cultuur? Wellicht goed om over na te denken of je het daarop wil specificeren (land van herkomst van jezelf of ouders en/of huidskleur)?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zeventien − dertien =