Kijk naar mijn gezicht

Kindertekening

Zij zat te kleuren en hij speelde de mondharmonica. Ze deed haar handen voor haar oren. Ik heb pijn mijn aan mijn oren, zei ze luid en duidelijk. Hij speelde door. Hoe lastig is samenleven toch. Ik begreep ze allebei. Ik vind dat je prachtige muziek maakt. Zullen we naar de andere kamer gaan? Hij ging mee en binnen enkele minuten kwam ook zij in die kamer. Kijk naar mijn gezicht, zei ze woest. Ik keek verrast op. Waar had ze dat vandaan? Wat een mooie vondst om haar broer duidelijk te maken dat het haar ernst was.

Onvermoeibare lichamen die uren spelen, rennen en vliegen. In het Griftpark zo hard mogelijk fietsen met wildvreemde kinderen achterop. De longen uit het lijf getrapt met stralende ogen in een zelf verzonnen spel gewikkeld. Nee ze wilden niet naar Sinterklaas. Daar waren ze gisteren al geweest. Lekker zomaar doen wat er in hun opkwam en ik erbij en ernaast dat was wat ze wilden. Ik liep kleumend van de kou wat heen en weer. Zingend met opa op de terugweg van het park naar huis.

Daarna samen eten koken waar ik van tevoren al veel aan had gedaan maar zij mogen snijden, het gas aansteken, groenten snijden en schoonmaken, tafel dekken, op de oven letten, op de klok kijken hoe lang het gerecht nog moet en dan eindelijk eten. Bij jou gaat de tijd altijd heel snel, zegt de kleinzoon van acht. Ik knik. De een wil curry en de ander ketchup erbij. Allemaal goed. De stoofpeertjes worden uitbundig geprezen. Echt lekker.

Voorzichtig wordt er geschoven met de zelfgemaakte groenteburger die met wat ketchup wel weg te werken valt. Vanillekwark toe en van twee kanten complimenten dat ze lekker hebben gegeten. Opa speelt nog even piano en zij beginnen alweer met rennen. Tijd om ze naar huis te brengen.

De kleinzoon had nog wat filmpjes van ons gemaakt die middag. ’s Avonds keken we er nog even naar op de telefoon. Verbaasd om onszelf zo te zien, blij en ontspannen.

Door: Liesbeth Woertman.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijf + 9 =