Moeiteloos in vriendschap leven

met Linda en Femke in Leersum

Tropische temperaturen in ons huisje in de bossen van Leersum. Een heerlijke schrijfweek met mijn jonge vriendinnen. Ieder een eigen kamer en een gemeenschappelijke ruimte met laptops en telefoons om vijf dagen met elkaar te zijn en te schrijven. Het is boven de 35 graden en geen airco. In de morgen zetten we alles tegen elkaar open en vanaf 11 uur gaat de hut op slot. Het eten is ingeslagen en de gordijnen gaan dicht.

Om een uur of twee begin ik het slecht te krijgen omdat ik de hitte niet kwijt raak. De vriendinnen zijn van het kouwelijke soort en floreren heerlijk met dit hitte. Als mijn hoofd echt rood uitslaat, pakt Linda resoluut het kinderbadje en vult het met koud water. Mijn voeten sissen nog net niet als ik ze in het water steek.

Wonderlijk dat lichamen zo verschillend kunnen reageren op hitte en kou. We delen onze ervaringen en analyseren er lustig op los hoe die verschillen tot stand zijn gekomen en wat de functie ervan is. Ik ben de oudste dus dat is een deel van de verklaring en zij zijn dunner.

Femke is onze kampioen bedden strak opmaken en zij heeft voor mij een bedje gemaakt met alleen lakens en geloof het of niet maar ik heb heerlijk geslapen. Wat zijn deze vrouwen mij dierbaar. Zo samen kunnen zijn, veel delen met elkaar en iedereen zet haar talenten in om de anderen te helpen. Vanzelfsprekend bewegen we ons in de toch wel beperkte ruimte zonder enige wanklank.

Dan trekt de lucht dicht en gaat het waaien en onweren met grote druppels regen. We zien zelfs hagelstenen. Snel rennen we door het huisje om ramen en deuren te sluiten. Heerlijk. Het bos begint hoorbaar te ademen en stoot heerlijke geuren uit.

We zien de stress in elkaars gezicht verminderen en ieders eigenheid komt in de loop van de dagen naar voren. Iemand op jezelf zijn en in verbinding met anderen dat is hoe ik wil leven omdat het vreugdevol is en moeiteloos en van grote schoonheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twee − 2 =