Ik ben zo vrij een van de vele mails die ik krijg te delen.
Onderwerp: vraagje
Beste mevrouw Woertman,
“Voor de school voor journalistiek schrijf ik een artikel over schoonheid en jeugdigheid. Daarvoor heb ik eigenlijk antwoord nodig op een vraag van een deskundige (en zo kwam ik dus bij u) namelijk: waarom willen we tegenwoordig zo lang mogelijk jong blijven? (Waarom wordt schoonheid gekoppeld aan jeugdigheid?). Mocht u tijd hebben deze vraag te beantwoorden voor mijn artikel, mag kort en gewoon per mail.
Ik mail u omdat mijn andere deskundige had afgezegd, helaas.
Vriendelijke groet,”
Ik ga ervan dat deze studente denkt dat ze een keurige mail heeft geschreven. Maar ik ga er diep van zuchten. Zo’n vraag beantwoorden kost veel tijd. Ze zou het antwoord zelf kunnen opzoeken door mijn werk en dat van anderen te lezen. Daar heb ik al veel tijd en energie ingestoken.
Nee, je stelt gewoon een vraag aan een deskundige, noemt het ‘vraagje’, kopieert het antwoord en klaar. En zelden krijg ik een bedankje.
Biologische doel schoonheid is aantrekkelijkheid.
Nu terug naar haar vraag. Schoonheid en jong is een vanzelfsprekend biologisch paar. We zijn op ons mooist in de adolescentie en vroege volwassenheid. Het biologische doel is seksueel aantrekkelijk zijn voor een partner.
We leven in een tijd van seriële monogamie
Op de vraag waarom willen we tegenwoordig zo lang mogelijk jong blijven, zou ik zeggen om zo lang mogelijk seksueel aantrekkelijk te zijn voor anderen. En waarom nu? Omdat we leven in een tijd van seriële monogamie. Dat betekent dat we niet alleen als adolescent op zoek zijn naar een partner, maar ook in de volwassenheid en ouderdom. Daarmee heb ik haar vraag heel smal beantwoord maar er valt veel meer over te vertellen. Wie wil dat horen?
Krijg ik net een mailtje van haar met de volgende tekst: ‘Heel veel dank.’
Door: Liesbeth Woertman