Mannelijkheid en het lichaam

Vanmorgen keek ik naar de parade op het Rode plein in Moskou. Ik wilde horen wat hij in zijn toespraak zei en hoe hij daarbij keek en wat hij met zijn gezicht en lichaam uitstraalde. De inhoud van zijn toespraak heeft maar een boodschap: wij zijn overwinnaars in het verleden en het heden en de NAVO daagt ons uit. Ik zag grote groepen militairen die als een man liepen te marcheren. De Russen als overwinnaars van Nazi Duitsland. De Russen als een volk.

Het beeld van mannelijkheid in Rusland lijkt zo heel anders dan bij ons in het Westen of toch niet?

Poetin laat zich graag zien als jager, paardrijder en ontbloot gespierd bovenlijf en met een zichtbaar kruisje om zijn nek. Hij heeft traditionele opvattingen over mannen en vrouwen. Hij is lid van de Russisch Orthodoxe kerk en ziet het veroordelen van homoseksualiteit, abortus en euthanasie als hele belangrijke kenmerken van het geloof. Mannelijkheid en religie een wonderlijke cocktail in de orthodoxe wereld. Ik heb me daar nooit echt niet verdiept maar Peter Ben Smit gelukkig wel.

Peter Ben Smit hoogleraar contextuele Bijbelinterpretatie schreef een interessant essay over mannelijkheid en religie. Zo toevallig dat ik na het zien van de Russische parade, dit artikel uit de Volzin trof. https://issuu.com/bduvakmedia/docs/volzin_5_2022/14 Volzin mei 2022.

Het essay gaf me weer wat troost en hoop maar hoe moet deze oorlog in godsnaam eindigen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 × vier =