Zondag reden we naar Middelburg voor de presentatie van de dichtbundel Krassen van Chawwa Wijnberg. Onze vriendschap dateert vanaf de jaren zeventig. Zij was beeldend kunstenaar en maakte vooral volle vrouwenfiguren met veel buik en heupen en een klein hoofd. In die tijd was ik vooral hoofd met een klein lichaam en voetjes. Zij was de eerste kunstenaar in mijn leven en daarmee kwam ik in contact met een slimme en associatieve geest.
We bezochten samen de zomeruniversiteit in Amsterdam en het jaar daarop Groningen. We logeerden bij een vriendin van haar en ik was de hele nacht wakker. Ik droomde en was wakker tegelijkertijd. Ik droomde dat er springveren onder mijn voeten zaten en dat ik boven de Martinitoren en de Groningse huizen sprong.
Ik werkte al vanaf mijn vijftiende en toen ik Chawwa ontmoette was ik ontheemd en zoekende. Zij zag iets in mij wat ik zelf niet zag. Op een dag zei ze tegen mij: ‘Als jij professor wordt, mag ik dan op de eerste rij zitten?’ Ik vond het een goede grap en zei ‘Natuurlijk’. En inderdaad zat Chawwa tijdens mijn oratie in de zaal.
Zij zag mijn potentie. En dat niet alleen. Ze bood me een nieuw frame aan om over mezelf na te denken. Zij beeldhouwde mij tot intellectueel.
Bijna veertig jaar later ga ik naar de presentatie van haar nieuwste dichtbundel. Haar welluidende stem nog even krachtig. Nu beeldhouwt ze met taal en geeft me maandagmorgenvragen.
Door: Liesbeth Woertman
wat een schitterend verhaal. glanzende carrières van jullie beiden. wat woorden en gevoel teweeg kunnen brengen. hoe mooi recent chawwa’s presentatie bij te wonen en de herinneringen te laten komen.
blij toe het in beeld te hebben vastgelegd.
Wat een indringend en ontroerend stukje. Echt heel mooi…
Wat een ontroerend en lieve reactie op het week van Chawa.