Maak de prachtige bibliotheek in Utrecht graag snel open

openbare bibliotheek Neude Utrecht

Lieve mensen, kijk nu toch wat een beeldschoon gebouw. Het was jaren het grote postkantoor in de binnenstad van Utrecht en nu omgetoverd tot een boekenpaleis. Een enorme grote openbare bibliotheek is er in gevestigd en de grote boekhandel van Broese Kemink. Wat een ellende dat we er nu nog steeds niet in mogen.

Voor boekenliefhebbers zoals ik, is het een ware droom, dit prachtige Art Nouveau gebouw waar je zomaar een kop koffie mag drinken en een krant lezen. Alles maar dan ook alles aan dit gebouw is mooi. Het is ook een plek om hedendaagse kunst te bewonderen. Je kunt er eveneens geweldig studeren of schrijven. Het gebouw is net voor de eerste lockdown op 13 maart 2020 geopend en alweer langere tijd dicht of op een kier en alleen voor reserveringen.

Wat erg, echt heel erg dat zo’n beeldschoon gebouw dicht is, terwijl het door duizenden mensen bezocht zou kunnen worden. Rustig, met afstand tot elkaar maar elkaar wel glimmend aankijken en stil genietend van al die schoonheid.

Er worden normaal veel talkshows, lezingen en debatten georganiseerd. Ik zou in januari 2021 spreken over jongeren en cosmetische chirurgie. Dat ging niet door en het werd verzet naar februari maar nog steeds is alles gesloten. Nu staan de lezing en het debat op het programma van 22 april 2021. De Hoge school van Utrecht maakte al een podcast over, gekoppeld aan de lezing.

De podcast van Trajectum

Nu maar duimen dat we spoedig van dit gebouw mogen genieten, want we hebben zo’n behoefte aan inspiratie en schoonheid en deze openbare bibliotheek kan daar toe bijdragen. Dit Amsterdamse Schoolgebouw is een van de weinige plekken in de samenleving waar iedereen komt, allerlei soorten mensen, ongeacht rang en stand, ongeacht leeftijd, ziek en gezond maar allemaal mensen die genieten van lezen en die graag een poosje in al die serene schoonheid willen vertoeven. Echt dat is elementair, voedsel voor de ziel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 × 5 =