Litte Miss Sunshine

Kleine Miss

Een typisch Amerikaans verschijnsel? Kleine meisjes, helemaal opgemaakt, die op commando dansen, heupwiegen en zingen? Toddlers and Tiaras is in Nederland (nog) niet te zien. In Amerika is het een populair programma. Het is een schoonheidswedstrijd voor kinderen. Een zogenaamde realityshow die ouders met hun kinderen laten zien in de voorbereiding naar de wedstrijd. Pruiken, nepnagels, make up en sexy heupwiegen zijn vaste onderdelen van het trainingsprogramma.

De fotografe Susan Anderson maakte een fotoserie van deze meisjes, getiteld High Glitz. Moeders staan handenwringend aan de kant wanneer hun dochter aan de beurt is. Het zijn over het algemeen laagopgeleide vrouwen. Het kind, de dochter moet het maken. De spotlights en het applaus stralen ook op de moeder af. Hoopt ze. Op jonge leeftijd als ‘ding’ gesocialiseerd worden. Wat doet dat met het zich ontwikkelende zelf- en lichaamsbeeld?

Weet u of er in Nederland schoonheidswedstrijden voor kinderen worden georganiseerd? Zou u uw kind daaraan mee laten doen? Ik hoor het graag.

Liesbeth Woertman.

Bekijk hieronder één van de afleveringen:

25 gedachten over “Litte Miss Sunshine

 1. Op TLC is Toddlers&Tiaras wekelijks ook in Nederland te zien. Ik heb met verbazing zitten kijken hoe 5-jarige meisjes een strip-acts deden in Madonna-outfit compleet met jarretels. Het meisje in het fragment hierboven heeft trouwens ook een eigen realityshow ‘Honey Boo-Boo’ ook te zien op TLC.
  Zelf zou ik nooit met mijn dochter meedoen aan een dergelijke wedstrijd, vind het echt belachelijk. Weet niet of het in NL bestaat, maar gezien het grote succes van talentenshows, is er ook in NL vast een markt voor.
  Overigens vind ik de film ‘Little Miss Sunshine’ wel briljant!

 2. Dankjewel voor deze aanvulling. Uit onderzoek blijkt dat moeders die zelf veel lijnen, een negatief lichaamsbeeld hebben en negatieve opmerkingen maken over het uiterlijk van hun dochter van invloed zijn op het zich ontwikkelende lichaamsbeeld. Moeders zijn door hun gedrag belangrijke rolmodellen voor moeders.

 3. Ik heb er op TLC met stijgende verbazing naar zitten kijken. Kleuters met Madonna achtige punt borsten die daar lopen te paraderen alsof ze dadelijk een striptease act gaan doen. Had medelijden met de kinderen. Lijkt me psychisch heel ongezond als je constant wordt gebruikt als een levende Barbie pop. Ook de lading kritiek die deze meisjes te verduren kregen als ze niet precies deden wat mamma wilde of als ze iets niet wilde.. verschrikkelijk.

  Nee ik zou het mijn kinderen niet aan willen doen en ik hoop ook niet dat het in Nederland zo ver gaat komen. Het zou een dieptepunt zijn en het grenst in mijn beleving aan kindermisbruik.

 4. Ik ben zelf 13 jaar en kijk elke dag en op youtube filmpjes ik wil het zelf super graag en soms vinden de kinderen het dus zelf leuk!.. Ik zou heel graag 1 keer mee willen doen aan een schoonheids wedstrijd ik zou het geweldig vinden.. Ik ben zelf geen meisje meisje .. Ik draag nooit make-up of jurken.. Ik heb nooit rokjes aan.. En heb asymmetrisch haar in het paars.. Ik zou het super graag een keer willen doen ook al moet ik dan een jurkje of een pruik op ik vind het best.. Mij moeder vindt het maar niks maar ik zou het graag willen doen…

 5. Ja ik wel 10 000 euro of zo winnen wil ik wel je reputatie als mooi zijn heb je dan ook gelijk ik kijk het thuis ook op tv tlc een beetje lachen dansen en mooi zijn lukt me wel

 6. Ik ben 12 en ik wil er heel graag aan mee doen aleen ik vind wel als je het als kind niet leuk vind mag je mestal er ook mee stoppen en als je je haar kammen en krullen niet leuk vind is het niet zo dat je ales haat en dat je gedwongen word want het is ook zo met anderen sporten soms even door zetten

  Ik zou er zelf graag aan mee doen aleen mijn moeder is er niet zo fan van

 7. Ik vind het drie keer niks; die moeders zijn vreselijk opgefokt en veeleisend tegenover hun kinderen.Er hoeft maar iets mis te gaan en ze zijn een inzinking nabij.Het lijkt me vreselijk voor die kinderen.Zelf zou ik nooit een kind voor zoiets willen inschrijven; ze moeten lekker kind kunnen zijn, daar worden ze veel gelukkiger en ook evenwichtiger van…

 8. Hallo iedereen,

  Beste iedereen,

  Mijn naam is Pleunie van Raak, ik studeer in aan de kunstacademie in Breda voor fotografie en film. Voor mijn project wat over tieners gaat zou ik graag portretten willen maken van de tieners die mee doen aan een miss verkiezing of schoonheidswedstrijd. Hebben jullie tips voor mij?

  Dankjewel voor de moeite!

  Groet, Pleunie van Raak

 9. Mijn kleine meisje is 2 jaar oud. Elke morgen wil ze haar haartjes mooi gemaakt hebben en zoekt ze zelf een mooi jurkje uit om aan te doen. Daarna showt ze geweldig haar outfit aan iedereen. Zelfs als we naar de stad gaan showt ze het voor vreemde. Ze vind het geweldig! Ik zou het graag een keer met haar doen. Puur om een super leuke ervaring met haar te hebben en veel lol te maken. Mijn meisje heeft een bindweefsel ziekte dus we zullen niet weten hoe lang ze dit nog kan, waarom er dan niet van genieten????

  Ik heb zelf op mijn 7de 1x deelgenomen in Frankrijk en ik vond het geweldig! Ik wilde dit ook zelf.

  Ik zou mijn meisje nooit dwingen of als ze niet wil haar pushen, mij lijkt het gewoon een leuke ervaring en een band die je krijgt.

  Kijk naar andere sporten waar meiden moeten trainen, make-up op, haren strak, glitter pakjes aan. Mag allemaal, is toch precies hetzelfde!

 10. Weet iemand waar je je kind kan inschrijven voor Zo missverkiezing?? Me dochtertje kijk toddlers and tiaras en haar droom is om een keer mee te doen. Weet iemand mischien wat meer over waar ik haar kan inschrijven ??

 11. Typisch Amerikaans een beauty contest. Al die meiden met die pruiken op. Helemaal opgedoft. Het is niet voor iedereen weggelegd maar het belangrijkst is dat de kinderen ervan genieten.

 12. Hmm is anyone else encountering problems with the images
  on this blog loading? I’m trying to determine if its a problem on my end or if it’s the
  blog. Any feed-back would be greatly appreciated.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 × vijf =