Lieve Liesbeth, stel de vraag die je altijd al wilde stellen

In de podcastserie Lieve Liesbeth is Rachel van de Pol de vaste host. Zij gaat met mij in gesprek om jullie vragen te beantwoorden. Dat is een leuke vorm want ik krijg bijna dagelijks vragen van lezers, middelbare scholieren die een profielwerkstuk maken, mensen die in een leesgroep zitten, organisatoren van een lezing, symposium of congres en ik antwoord hen dan via de mail. Maar nu kunnen jullie die vragen en de antwoorden gaan horen.

Mijn lezers worden nadrukkelijk gevraagd om een vraag in te sturen. Voel je vrij om iedere vraag te stellen die je wilt. Dat betekent uiteraard niet dat ik al jullie vragen kan beantwoorden. Soms zal ik zeggen, wat nu ook al gebeurt, daar heb ik nog nooit over nagedacht of daar heb ik geen kennis of ervaring mee. Maar regelmatig kan ik iemand toch op weg helpen of een begin van een antwoord bieden.

Ik krijg vragen van moeders die met hun handen in het haar zitten omdat hun jonge dochter een cosmetische ingreep wil of op de basisschool al make-up gebruikt. De vraag cirkelt dan altijd rondom hoe kan ik haar tegenhouden? Of hoe kan ik haar laten zien hoe mooi ze is?

Ook mannen mailen me met deze vraag namelijk hoe ze hun vrouw kunnen overtuigen dat ze al prachtig zijn. Ik krijg vragen van mannen die graag een jurk dragen en ze sturen dan een foto mee, met de vraag hoe ik daarover denk.

Vragen rond zelfwaardering, de wens om tot een positiever lichaams- en zelfbeeld te komen, vormen waarschijnlijk de meest gestelde vragen. Hoe kan ik mijn negatieve manier van kijken veranderen? Is het mogelijk om een zelfbeeld te veranderen? Hoe is het mogelijk dat iemand die biologisch knap is, zichzelf niet altijd mooi vindt?

Psychologie van het uiterlijk, hoe het lichaamsbeeld ontstaat, Je bent al mooi en Wie ben ik als niemand kijkt, mijn meest recente boeken, bieden genoeg stof tot vragen. Maar het kan ook een probleem/vraag zijn uit je leven waar je tegenaan loopt en waar ik nog niet over heb geschreven. Ik kijk ernaar uit. Je kunt je vraag sturen naar e.m.woertman@uu.nl. Uiteraard zal ik discreet met je vraag omgaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

negentien − 8 =