Kan een mens teveel boeken hebben?

Ha Liesbeth Heb je interesse in een van deze boeken van Solle? dat was de inhoud van het appje dat ik vorige week kreeg van mijn buurvrouw.

Is de paus katholiek?

Eerst ging ik in mijn bibliotheek kijken welke boeken ik al had. Ik vond vijf boeken van de theologe Dorothee Solle en slechts twee stonden in deze imposante rij van de foto. Ik wist niet dat ze zoveel had geschreven. Zou ik al deze boeken mogen hebben? Ik durfde het bijna niet te zeggen maar mag ik ze allemaal.

In de jaren tachtig van de vorige eeuw kwam ik in aanraking met het boek Mystiek en Verzet en heb dat boek gelezen en bestudeerd in een groep in de Janskerk. De laatste avond werd Dorothee Solle uitgenodigd zodat wij onze vragen aan haar konden stellen. Jammer genoeg weet ik daar niets meer van behalve, schandalig genoeg, haar kleine gestalte en recht afgeknipte haren en vriendelijk gezicht. Geen idee of ik een vraag stelde of waar het die avond over ging.

Maar wat ik wel weet is dat dit boek waarin mystiek en maatschappelijke betrokkenheid samen worden gebracht mij de mystiek gaf, teruggaf? want maatschappelijk betrokken was ik al. Solle heeft zich vooral ingezet voor de vrede en heeft veel geschreven over geweld. Zij hekelde het Amerika van Busch als totalitairder, slimmer en geraffineerder dan de oudere vormen. Zuid Afrika en Latijns Amerika hadden haar bijzondere belangstelling en ze doordacht de relatie tussen geweld en mystiek, mannen en vrouwen, witten en zwarten. Zij had oog voor het geweld in de bovenklasse en voor het geweld in onszelf en niet alleen voor het geweld in de onderklasse. Zij door zag goed deze drie vormen van geweld en haar visie is ook vandaag nog bruikbaar. De termen mogen wat jaren tachtig lijken maar de inhoud is dat zeker niet.

Zij schreef ook gebeden en gedichten altijd met met een oog naar de buitenwereld. Ze werd gehoond en kreeg lof maar ondanks het schrijven van veertig boeken en haar invloedrijke werk kreeg ze in Duitsland geen hoogleraarspost. Links en vrouw zijn was geen goede combi in die dagen.

Dankjewel buurvrouw voor dit geweldige cadeau. En ja ik mocht alle boeken hebben. Gelukkig dat ik met pensioen ben want waar haalt een mens de tijd vandaan om zoveel te lezen. Ik heb de boeken geordend op thema en op tijd en lees nu het derde boek van de stapel, een dagboek over haar tijd in New York. Heerlijk.

3 gedachten over “Kan een mens teveel boeken hebben?

 1. Dat is volgens mij niet de juiste vraag.
  Ik kan een bibliotheek vol boeken hebben, maar als ik er geen enkele lees, is de bibliotheek slechts een ruimte vol boeken. Niet meer dan dat.
  Maar als de vraag luidt kan een mens te veel boeken lezen? dan zou mijn antwoord ja kunnen zijn.
  Eens keek ik naar een interview met een erudiete priester ergens wonende in Braziliƫ -Zuid-Amerika. Hij vertelde dat hij duizenden boeken had gelezen en ging daar jaren lang prat op. Tot dat hij een prangende vraag had waar geen enkel boek antwoord op gaf. Op een dag ging de deurbel, de priester opende de deur en trof de postbode aan die een pakketje wilde afgeven. Er ving een gesprek tussen beide mannen aan. De priester bracht zijn vraag in. De postbode die nooit een boek gelezen had, gaf een simpel, eenvoudig helder antwoord. De Priester bleef verbouwereerd in de deuropening staan en nam het besluit zich van alle boeken te ontdoen.
  Kan een mens te veel boeken hebben? Soms / vaak hebben we er maar 1 nodig. Welk boek? Soms moeten we veel boeken lezen – tot dat er een boek is dat er werkelijk toe doet. Dan is er geen bibliotheek meer nodig.
  Vooralsnog heb ik boekenkasten …..vol boeken staan!

  • Wat een heerlijk antwoord. Dank je wel. Er is een verlangen in mij om meer en meer te weten. Ik geniet enorm van een verse stapel nieuwe boeken. Tegelijkertijd besef ik dat wijsheid alleen uit het leven kan komen. Het leuke van je voorbeeld is dat mijn vader postbode was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 × vijf =