Je kunt er niet uitvallen

Je kunt er niet uitvallen. Wat een titel. Ik raakte ontroerd toen ik de titel las. Ik vond het boek op de tafel van mijn gewaardeerde boekhandel Pettinga. Het boek lag midden op een tafel en dan ineens heb ik het in mijn hand, kijk het amper in en mijn adem stokt. Het boek gaat samen met nog drie anderen mee naar huis.

Thuisgekomen is dan de keus met welk boek ik mag beginnen. Ik lees nog steeds het Rode boek van Jung dus eigenlijk past daarnaast een roman of gedichten en niet het boek van Lathouwers want dat lijkt te veel op Jung. Maar ik kan er niets aan doen. Het boek roept zo hard dat ik niet anders kan dan gehoorzamen.

Wat is jouw unieke Oorspronkelijk Gelaat? Dat blijkt een belangrijke vraag in Zen te zijn.

Lathouwers schrijft op pagina 186 “Allereerst, het gaat om het lichaam. Uiteindelijk is heel het lichaam daarbij betrokken en dat vergeten we soms. Spiritualiteit, het woord zegt het al: geestelijk leven, weet niet altijd goed raad met het lichaam. Maar het lichaam hoort er helemaal bij. De zintuigen zijn heilig, alle zintuigen. Alles, alles. Ons lichaam is heilig, alleen voelen we dat niet zo. Elke religie bekijkt het lichaam toch met enig wantrouwen. En dat komt omdat we denken in tegenstellingen. De waarheid begint bij het lichaam, drukt zich door het lichaam uit. Het lichaam hoort erbij. Dat betekent dat het heelal steeds meer bezield wordt”.

Ton Lathouwers zegt dat hij ook zelf het ongelofelijke belang van het lichaam heeft moeten ontdekken, want zijn opvoeding was er niet naar om dat lichaam mee te laten tellen. Dat geldt voor heel veel mensen. Dat geldt ook voor mij.

Je kunt er niet uitvallen. Waaruit niet? Het gaat om de originaliteit, om de uniciteit, om het gaan van je eigen weg. Het gaat om het kijken met de ogen van een jong kind. Het gaat om het lichamelijk voelen zodat alles nieuw wordt. Het gaat om de geest van de beginner.

Zonder kaart en zonder kompas ga ik de weg van de gepensioneerde. Het gaat gepaard met angst en onzekerheid en met vreugde. Er woedt een innerlijke beeldenstorm waar alle beelden over bejaarden, ouderdom, lelijke oude vrouwen en gepensioneerden in beweging komen. Ik wil ze allemaal vernietigen.

2 gedachten over “Je kunt er niet uitvallen

  1. ik ga het boek zoeken en lezen, en het spirituele leven ?? dat is een ruim begrip !
    Mijn ervaring is hoe beter ik in mijn vel zit en dat gaat bij mijn niet zonder spiritueel geluk, en of rust/geluksgevoel. hoe meer ik me een voel met mezelf en mijn omgeving.

  2. Poeh, je tekst raakt mij. De boekenlust herken ik. Mijn lichaam is niet van mij en toch wel. In de spiegel zie ik een weer dik geworden man. Maar ik zie ook een lieve man, type kom bij mij enz.

    Mijn werk geeft ruimte voor contact, persoonlijk contact, vanmiddag een heel menselijk contact. Zij 66, ziek en werkend haar pensioen gehaald. Berustend in haar beperktheid. Tevreden en realistisch. En ik hoef enkel wat te regelen. Is mijn footprint te goed, te lief? Misschien? Zo ben ik, dat zit er in het pakketje van 182/100kg/55. En ja ik denk zeker na over toekomst. Single, geen familie, nu weinig sociale contacten. Straks oud, nog grijzer, minder mobiel enz.
    Leuk om jou weer te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

tien + 1 =