Is de male gaze nog steeds dominant voor het zelfbeeld van meisjes?

Twee meisjes die samen aan het werk zijn, dat is wat de foto mij lijkt te zeggen. Het ziet er ontspannen uit. Waarschijnlijk zijn ze samen aan de slag met een opdracht voor hun studie. Wat hebben vrouwen en meisjes hun onderwijsachterstand snel ingehaald. Herinner je dat de eerste vrouw in Nederland aan de hogere burgerschool pas in 1870 werd toegelaten en in 1919 actief kiesrecht voor vrouwen?

Het vrouwbeeld is de afgelopen eeuw steeds meer ingekleurd met allerlei beroepen en mogelijkheden. We dachten tijdens de twee feministische golf dat economische zelfstandigheid en autonomie genoeg waren om onze rol als vrouw op een prettige manier in te vullen. Maar kijk wat er nu met onze meisjes aan de hand is.

Het aantal meisjes dat hoger onderwijs succesvol afrond is enorm gestegen. Er studeren nu meer meisjes dan jongens en aan de andere kant, zie ik allerlei meisjes die een ingewikkelde relatie met hun lichaam hebben. Heeft het een met het ander te maken?

Een van de grote verschillen tussen nu en de jaren zestig, zeventig van de vorige eeuw is het internet. We zijn meer in de wereld van de beelden in plaats van de zintuigelijke wereld van het lichaam gaan leven. In de digitale wereld kunnen we ons lichaam volledig manipuleren en veranderen. We kunnen ons voordoen als iemand van de andere sekse, we kunnen spelen met leeftijd en rol op het internet. Reclame en cosmetische industrie spelen handig in op de maakbaarheid van het lichaam en tonen plaatjes van perfectie.

Nu voor meisjes de wereld open lijkt te liggen en alles mogelijk lijkt om te worden wie je wilt, krijgt lichamelijkheid en seksualiteit, iets heel ingewikkelds, want in de digitale wereld menstrueer je niet en wordt je niet overvallen door heftige gevoelens. Of was dat altijd al zo dat lichamelijkheid en seksualiteit voor meisjes complex was? In mijn tijd ging het om het manoeuvreren tussen slet en trut en dat was niet eenvoudig. Is de male gaze nog steeds dominant in het zelfbeeld van meisjes?

Wie is de Ander aan wie zij zich spiegelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twee + 10 =