Intieme vreemden

Intieme vreemden is het onderwerp van de maand van de filosofie. Paul Verhaeghe schreef het essay en hierin onderzoekt hij hoe ons zelfbeeld in de loop der eeuwen veranderde zonder dat we er echt achter kwamen wie wij zijn. Spannend als hij zich aan het eind van het essay went tot de natuurkunde en het concept energie.

Ik ben een grote fan van zijn werk. Liefde in tijden van eenzaamheid is visionair. Zijn trias Identiteit, Autoriteit en Intimiteit legt heel goed de vinger op de zere plek van onze tijd. Recent verscheen zijn essay Houd afstand, raak me aan en nu Intieme vreemden. Verhaeghe kan goed de tijdgeest vatte en de paradoxen laten zien. Als u denkt wie ben ik toch en waarom hang ik van tegenstellingen aan elkaar, lees dan zijn werk en laat u inspireren.

Hij schrijft over vervreemding als effect van machtsverhoudingen waarbij een dominante groep de rest in een keurslijf duwt. Hij geeft het lichaam een dominante rol. Het lichaam dat zelf zo onderhevig is aan allerlei krachten waar we nauwelijks bij stilstaan. Mijn lichaam als mijn intiemste vreemde.

En als u denkt ik ken die titel ergens van dan klopt dat. De therapeute Lilian Rubin schreef een boek met deze titel over de machtsverhoudingen tussen mannen en vrouwen in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Ik ben benieuwd als ik haar werk opnieuw zou lezen, hoeveel er van haar analyses nog overeind staan.

Maar voor nu geniet van de maand van de filosofie en schaf dit kleinood aan voor slechts 4,99 euro.

2 gedachten over “Intieme vreemden

  1. Mooi, dat de naam Liliane Rubin nu is genoemd. Gisteravond 7 april sprak ik daar de psychotherapeut Paul Verhaeghe op aan na zijn lezing in Nijmegen
    Het stoorde mij nog al dat hij als psychotherapeut de titel van de Bestseller van de eveneens psychotherapeut Rubin gebruikte voor zijn Essay. Ook al is het thema van de filosofiemaand hetzelfde namelijk “Intieme Vreemden”.
    Nergens de naam van Rubin tegenkomen vind ik storend en riekt naar plagiaat.
    Verhaeghe reageerde met ” Daar hebt u een punt”.
    Toch staat het in bovenstaand niet netjes om te berde te brengen hoeveel van Rubin’s analyses in HAAR “Intieme Vreemden” nog overeind staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijftien + 15 =