Hoop

IMG_5222

Woensdag 24 mei 2017 promoveerde Femke van den Brink op het proefschrift Body Image in a Sexual Context. Jaren hebben we samen gewerkt aan onze lichaamsbeeldonderzoeken. Het begon met een review van alle onderzoeken naar de relatie tussen lichaamsbeeld en seksuele ervaringen. Dat was een mooie basis.

Putjes in je bovenbeen

57 eerder uitgevoerde onderzoeken naar de relatie tussen lichaamsbeeld en seksuele ervaringen. De resultaten lieten zien dat dat negatieve gedachten en gevoelens over het lichaam met name tijdens de seks interfereren met seksueel gedrag. Simpel gezegd: als je tijdens de seks je bezighoudt met de putjes in je bovenbeen, dan maak je het jezelf moeilijk om echt in contact te zijn met jezelf en de ander. Nu wisten we wat er was onderzocht. Het was opvallend dat de wetenschappers, net als de media trouwens, meer oog hebben voor negatieve dan voor positieve aspecten van het lichaamsbeeld. Wij kozen de positieve insteek.

IMG_5223

Femke werkt als docent aan de universiteit Utrecht en de onderzoeken deden we ernaast, erbij, er boven en tussen al ons andere werk. Vanaf het review wist ik dat dit een mooi proefschrift kon worden. In die zin is het een ouderwets proefschrift. Zomaar samen zitten, praten, studeren op eerdere studies, nadenken over het lichaamsbeeld. De uren die erin zitten en de koppen koffie in die jaren zijn niet te tellen. Wat wel zichtbaar is, is de ontwikkeling die zij doormaakte.

Een zelfbewuste vrouw

Afgelopen woensdag stond een zelfbewuste vrouw in de Senaatszaal op geweldige wijze haar proefschrift te verdedigen. Nee, verdedigen is geen goed woord. Ze luisterde rustig en aandachtig en stak een gloedvol betoog af als respons op de vraag. Ze straalde, ze was echt aanwezig. Dat ik dit mocht en kon meemaken was een groot geschenk. Mijn onderzoeks- en docentenhart gloeide.

Dit is wat een docent moet doen

Ik had al jaren geleden de potentie in haar gezien, die zij nog niet in zichzelf zag. Maar nu kon ze het zelf ervaren. Dit is wat iedere docent moet doen. De leerling hoop geven, vertrouwen in eigen kunnen, veel fouten laten maken, tijd geven om te zoeken en als docent er met brede armen omheen staan. Hoopvol. Dat het goed komt.

3 gedachten over “Hoop

  1. Dan je wel Liesbeth! Jij bent voor Femke meer dan een docent! Zo fijn dat je haar al die jaren hebt bijgestaan! Dit is ook jouw verdienste! Nogmaals dank!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijf × 1 =