Homo Deus

Homo

Ik lees Homo Deus, een kleine geschiedenis van de toekomst Van Yuval Noah Harari.

“De reden dat we ons lichaam en onze geest willen omvormen is vooral dat we onszelf willen vrijwaren van ouderdom, dood en ellende, maar als we dat eenmaal kunnen, wie weet wat we dan verder nog doen met die vermogens? We kunnen de nieuwe menselijke agenda dus evengoed zien als een agenda met eigenlijk maar een project (met vele zijtakken) namelijk het bereiken van een goddelijke status”. Pagina 58.

Harari denkt dan vooral aan de Griekse goden of hindoeïstische deva’s .Dus niet zozeer almacht maar meer het verlangen naar super vermogens die ons eeuwig jong en gezond kunnen houden.

De meeste wetenschappelijke ontwikkelingen doen we door onderzoek te doen naar ziektes maar vaak worden die bevindingen later ook gebruikt voor gezonde mensen.
De ontwikkeling van plastische chirurgie is een goed voorbeeld. In de Eerste Wereldoorlog zijn technieken ontwikkeld om schade die veroorzaakt was aan het gezicht en lichaam te repareren.
Na die oorlog ontdekten chirurgen dat dezelfde technieken gebruikt konden worden bij mensen die ontevreden waren over hun uiterlijk.
Tegenwoordig worden er miljoenen door plastisch chirurgen en cosmetisch artsen verdiend in privé klinieken met het verfraaien en vooral verjongen van het uiterlijk van gezonde mensen.
Genezing is de aanvankelijke rechtvaardiging voor verbetering, maar daar blijft het nooit bij.

2 gedachten over “Homo Deus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijf × 4 =