Griet

Ik had al eerder over haar geschreven. De Belgische schrijfster Griet op de Beeck was de vierde zomergast. Ze straalt, verleidt, betovert en is hartverwarmend.Als u de uitzending niet gezien heeft, raad ik u aan tenminste een deel daarvan te zien bij uitzending gemist. Wat een energie heeft ze. Maar vooral wat een goed verstand en een groot hart.

Psycholoog pur sang

Ik vind haar een psycholoog pur sang. De analyses die ze maakt gekoppeld aan mededogen zijn vlijmscherp. De onvoorwaardelijke liefde van kinderen voor hun ouders was een centraal thema van haar avond. Het wonderlijke en vaak dwaze gedrag van volwassenen en het haarscherpe aanvoelen van kinderen wat er aan gevoelens speelt bij die ouders, heb ik zelden zo goed verwoord gehoord.

Eigen pijn versus vermeende pijn

Het beeld van het verbrande jongetje wat drie maanden in coma was gebracht, was huiveringwekkend. Het kind leed zoveel pijn door die afschuwelijke brandwonden, maar vroeg excuses aan zijn moeder omdat hij niet naar haar had geluisterd. Er welde een stille traan over zijn gezicht. Zijn eigen pijn maakte hij ondergeschikt aan de vermeende pijn die hij zijn moeder had aangedaan.

Ook haar persoonlijke verhaal was indrukwekkend. Al die pogingen om haar ouders gelukkig te maken!

Arme kinderen. Arme mensheid.

Haar oproep om onze pantsers af te leggen, als volwassenen onze eigen pijn te helen en elkaar werkelijk te ontmoeten, is me uit het hart gegrepen.

Door: Liesbeth Woertman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

een × 5 =