Goed in je vel

Liesbeth Woertman

Liesbeth Woertman

‘Ik zit niet goed in mijn vel’ is een mooie omschrijving van een hapering, een ongemak en in mijn geval deze week een forse verkoudheid. Het is gek om na de kanker gewoon verkouden te zijn, zoals veel andere mensen. Nam wel met mijn duffe hoofd de verkeerde bus waardoor ik er langer over reisde dan anders. Bij het halen van de Boot koffie in onze fantastische koffiebar Gutenberg van de universiteit Utrecht trof ik de twee barista’s ook verkouden aan en een had zondag de hele dag in bed gelegen. En nu stonden we weer hier. Alledrie verkouden.

Het is niet dat ik mezelf verwaarloos. Ik doe niet stoer en ga niet over mijn grenzen.
Behoedzaam en aandachtig luister ik naar mijn lichaam. Mijn neus is gezwollen en zit vol. Bij momenten rollen de tranen uit mijn ogen en op andere momenten prikken ze alleen maar. Ik voel wat benauwdheid in mijn longen en soms een harde nies. Heb de neiging om mijn kaken te klemmen. Lichte hoofdpijn aan de linkerkant.

Adem wat dieper en kijk naar de prachtige boom in het najaarslicht in de binnentuin van de universiteit. Mijn eerste afspraak van vandaag komt zo binnen. Een jonge collega die onderzoek doet naar vrouwen met anorexia nervosa en de relatie met hun lichaam dat ze uithongeren en pijn doen. Samen buigen we ons over de interviews. Pijn lezen als een aanmoediging om nog harder door te gaan, zoals Paul Verhaeghe het zo mooi uitdrukt, komt veel voor onder deze groep.

Ook ik heb daar lang in geloofd, maar nu niet meer. Afstemming op mijn lichaam is een goede manier om aanwezig en levendig te zijn ook met een verkoudheid. Het heeft niets met perfectie te maken noch met ideaalbeelden maar het leven, ook de vervelende kanten ervan, onder ogen zien en er het beste van maken, zonder jezelf te forceren.

 

Door: Liesbeth Woertman.

Eén gedachte over “Goed in je vel

  1. Zooooo herkenbaar, en niet alleen voor vrouwen. Een boeddhistische meester vertelde mij eens (bij mijn herstel van kanker): “Als je wat beter naar jouw lichaam luistert, hoeft het niet zo hard te schreeuwen”……..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zeventien − twaalf =