Geven vanuit je hart, leven vanuit het veld van overvloed

Gistermiddag Sinterklaas gevierd met het Spaanse deel van mijn familie. Van kinds af aan is Sinterklaas mijn lievelingsfeest. Bedenken wat de ander het liefst wil hebben. Je best doen om de ander te verrassen. Sint was ook lange tijd mijn rolmodel. Het verlangen van een ander kunnen vervullen daar werd ik als kind heel blij van.

Ik vind het nog steeds heerlijk om cadeautjes voor anderen te kopen, te maken en te geven. Maar ik zie als volwassene nu ook de waarde van jezelf te vervullen en vorm te geven, want vanuit de volheid geven, zonder iets terug te verlangen, is heerlijk.

Het verhaal van de donsjes hoorde ik op de sociale academie. Ik was eind twintig en ik ben het nooit vergeten. Het gaat ongeveer zo.

Lang geleden leefden de mensen heel gelukkig en tevreden. Dat kwam zo. Bij geboorte kreeg iedereen een klein, zacht donstasje. Je kon de donsjes uitdelen en je kreeg er ook van anderen en er waren op die manier altijd donsjes in overvloed. Maar op een dag begon een heks onrust te stoken. Ze zei tegen de mensen “je moet niet alle donsjes weggeven, straks heb je zelf niets meer”. Eerst haalden de mensen hun schouders op en bleven uitdelen en ontvangen, maar het kwaad was gezaaid. Eerst begon een mens wat donsjes achter te houden en alras reeds meer. Het wantrouwen was geboren en het leven van de mensen werd steeds schraler. De mensen werden steeds angstiger en gingen leven vanuit een gevoel van tekort in plaats van overvloed.

Dat is de situatie waar we nu in zitten.

Het is wachten op de nieuwe mens die weer gul durft te delen vanuit het veld van overvloed want echt er is voor iedereen genoeg. Bij iedere handeling nadenken wat betekent dit voor andere mensen en de andere wezens. Uit je hoofd, in je lichaam. Het enige wat we moeten doen is delen vanuit ons hart. Dat is voor mij het echte Sinterklaasfeest.

Dat betekent ook genoeg tijd en rust en ruimte maken om zelf gevuld en vervuld te blijven. Ik vind december daar bij uitstek geschikt voor.

Durf ook om hulp te vragen. De meeste mensen willen het graag geven als het in hun vermogen ligt. Deel dus ook je zorgen, angsten en verdriet en blijf je eigen verlangens trouw. Laat je niet leven door je angsten maar sluit je aan bij het veld van overvloed.

Eén gedachte over “Geven vanuit je hart, leven vanuit het veld van overvloed

 1. Prachtige waardevolle tekst….
  Hier kan zelfs de oude St Nicolaas van leren….
  Durf om hulp te vragen, ook niet primair de gewoonte van een Heilige, gewend te geven…
  Mooie foto van een mooie warme familie, gisteren nog ervaren…
  Dank jullie wel en heel graag in goede gezondheid tot ziens in het nieuwe jaar!
  Liefs,
  Nicolaas
  ( we kennen elkaar al zooooo lang….)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zestien − 9 =