Fitboy

NPO 1 22 april 2019

Deze foto is al bijna van een jaar geleden. Het was een radio uitzending over Je bent al mooi samen met Wiebke Goetjens de bekende opera zangeres en JayJay Boske voormalig prof rugbyer en presentator. Hij heeft ook een youtube kanaal maar ik kende hem niet. Het was een vriendelijke man die zinnige dingen vertelde over wat er mis is in de fitnessindustrie.

Nu is JayJay een soort voorman geworden die jongens waarschuwt voor het doorgeslagen trainen. Hij heeft een gids geschreven over wat er allemaal mis kan gaan bij het trainen en het misverstand over dieet houden en voedingsstoffen.

In ons gesprek vertelde hij dat hij veel leed zag bij jongens die in korte tijd heel gespierd willen worden en daar veel voor over hebben. Schuldig voelen als je niet traint, ontevreden zijn over je lichaam, doortrainen met blessures kunnen tekenen zijn van verslaving.

In het AMC zien ze jonge sporters met een eetstoornis, waarvan ongeveer tien procent jongens. Gespierde fitboys zijn ruim vertegenwoordigd op Instagram.

Toen JayJay Boske op zijn veertiende met krachttraining begon waren zijn rolmodellen rugbyers. Hij is niet zo groot en wilde zijn lengte compenseren door sneller en sterker te worden op het veld, zo vertelt hij. Voor veel jongens is krachttraining hun sport.

Nu is er een documentaire gemaakt Ziek gespierd over een jongen die in zijn puberteit gespierder wilde worden en een eetstoornis ontwikkelde. Te zien op nrc.nl. Uiteraard is dit nog een uitzondering maar laten we ook liefdevol met onze jongens omgaan en hen helpen om op een aardige manier met hun lichaam om te gaan.

https://www.nrc.nl/nieuws/2020/03/11/ik-wil-de-beste-versie-van-mezelf-worden-a3993425

Binnenkort starten onderzoekers van de HAN en de UU een onderzoek naar mannen, fitness en hun lichaamsbeeld en het gebruik van anabole steroiden. ik hou u op de hoogte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

negentien + zestien =