Borstbeelden in Het Depot

Borstbeeld van Charlotte van Pallandt fotograaf Barend Boot

Ik had nog nooit van Het Depot gehoord maar mijn 93 jarige schoonmoeder vertelde me erover. Zij liet een prachtig tijdschrift zien Fragment heet het, nummer 19 najaar 2021. Borstbeelden de nieuwe thematentoonstelling in Het Depot. Het blijkt in Wageningen te zijn. Beeldengalerij Het Depot bestaat uit verschillende locaties: de 19de eeuwse Villa Hinkeloord en de gebouwen aan de Arboretumlaan en alle gebouwen grenzen aan Arboretum De Dreijen, een schitterende bomentuin. Zij wilde voor haar verjaardag graag nog eens naar die prachtige bomentuin. Door haar wens, wist ik nu van het bestaan.

Ze gaf mij het tijdschrift mee, prachtig uitgevoerd en ik vond een mooi interview door Basje Boer over het boek Borsten van Corien van Zweden. Corien schreef over haar ervaringen met haar borsten in het bijzonder over haar borstkanker en de vanzelfsprekende werkwijze van artsen die ervan uitgaan dat alle vrouwen een borstreconstructie willen. Borst eraf en in een beweging siliconenborst ervoor in de plaats. Zij koos voor reflectie en er eens rustig over nadenken. Daarmee zet ze ons allemaal aan het denken over de verschillende functies van borsten. Ook de tentoonstelling nodigt daartoe uit.

Ik zag borsten waarmee baby’s werden gevoerd, levensgeefsters. Ik zag torsen in marmer en in brons waar die van Charlotte van Pallandt voor mijj het allermooiste was.

Veel beelden en tekeningen waren niet expliciet maar gaven ruimte en waren niet perse seksueel. Ik zag ook kracht, lenigheid en sierlijkheid en onzekere borstbeelden, evenals verstilde metalen lichaamsdelen die imposant waren.

De tentoonstelling borsten is nog te zien tot en met zondag 20 maart 2022. Het was nog te koud en nat om de tuin echt goed te kunnen beleven maar wat een fijne plek. We komen zeker terug.

Eén gedachte over “Borstbeelden in Het Depot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

17 + drie =