Blij met je lichaam

NRC 29 augustus 2020

Blij met je lichaam, zoveel body’s, zoveel soorten en maten, was de kop van een artikel in het NRC op 29 augustus 2020. Twee volle pagina’s over de body positivity beweging. Ik schreef er ook al eerder over en het waren de gekleurde vrouwen die zich sterk maakten voor een diverser schoonheidsideaal en zoals we weten is dat aardig gelukt. Kijk maar eens naar de covers van vrouwentijdschriften waarin ook in deze septembermaand weer veel zwarte vrouwen te bewonderen zijn.

Het dunne, witte schoonheidsideaal is aan het kantelen naar een gekleurder lichaam met rondingen. De body positivity beweging is nu meer een beweging van dikke vrouwen en het is belangrijk om meer diverse lichamen in beeld te brengen om op die manier het schoonheidsideaal te verbreden. Kijk mensen op zoveel manieren zien levende vrouwenlichamen eruit

Maar het zou in de discussie over uiterlijk wat mij betreft wel wat meer over de relatie met het uiterlijk en identiteit mogen gaan. Het uiterlijk is het eerste dat we van elkaar zien en we hebben daar direct een mening over. Vrouwen zijn historisch en cultureel altijd op hun uiterlijk beoordeeld en dat maakt kwetsbaar. Wij oordelen elkaar de hele dag en worden beoordeeld, in eerste instantie op ons uiterlijk en daar zijn de meeste vrouwen zich zeer van bewust. En dat maakt vaak onzeker.

We zijn veel meer dan ons uiterlijk en er kunnen veel meer bronnen zijn om onze identiteit aan te ontlenen dan alleen ons uiterlijk. Denk aan werk, aan relaties, aan kwaliteiten en talenten. Wij hebben ons als vrouwen nog nooit zo kunnen ontplooiien als in deze tijd. Laten we toch eens mee ophouden om ons zo druk te maken over ons uiterlijk. Laten we ons lichaam liefhebben. Laten we ons lichaam versieren en er plezier aan beleven maar hou op het zo te objectiveren. We zijn al mooi.

Eén gedachte over “Blij met je lichaam

 1. We zijn meer …dan ons uiterlijk.
  Ben het totaal met je eens….als nu sommige mensen mij ook zouden accepteren….en niet zeuren over mijn lengte….korte armen.
  Heb nog nooit zo verbaasd gekeken…
  Mijn leerlingen geven nooit deze mening…
  De opmerkingen hebben deze zomer tot een irritante discussie geleid….
  Een ” ruzie ” is het niet waard…..had er wel zin in!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

veertien + 16 =