Avonturen in de virtuele wereld: geslachtloos, sexy en stoer!

 

 

Prinses

‘’Het is diep in de nacht. Samen met een vertrouwd team van vrienden ga ik in een virtuele wereld de strijd aan met zombies. De blikjes Red Bull en Hertog Jan worden even snel geopend als genuttigd. Een langslopende vriend geeft mij een broodje Döner. Dit is mijn zaterdagnacht: gamen tot de zon weer opgaat. Gekleed in een dikke trui en baggy broek, niet erg vrouwelijk.’’

MarioIk speel al van jongs af aan games. Ik redde met Mario de prinses en schoot als politieagente monsters neer. Het was mij om het even of ik met een mannelijk of vrouwelijk personage speelde. Het is pas sinds de laatste jaren dat de discussie oplaait over de rol van vrouwen in games. Deze zou namelijk niet meer representatief zijn. Zelfs seksistisch in sommige gevallen.

Hulpeloze doch sexy rol

Vrouwelijke personages in games hebben vaak een hulpeloze doch sexy rol. Enkele games maken een uitzondering. Een stoere heldin met talloze wapens. Hierbij ontbreekt het sexy uiterlijk echter niet. Bij het kiezen van een personage om het spel mee te doorlopen, kies ik af en toe voor een vrouw. Deze keuze baseer ik op de specifieke kwaliteiten die dat personage mij kan bieden.

Een virtuele schoonheid winnen

Soms merk ik tijdens het online gamen tegen andere spelers, dat mannelijke gamers een ander doel hebben dan de game zelf. De sexy heldin wordt nu immers door een speler bestuurd in plaats van door de computer. Mannelijke spelers duiken hier vaak bovenop en doen een poging om deze virtuele schoonheid voor zich te winnen. Om deze datingsoapserie op te lossen kies ik dan voor een mannelijk personage. Probleem opgelost. Emancipatiestrijd ontlopen.

Virtuele wereld weerspiegelt echte wereld

Gamen gaat namelijk om je inleven en dat heeft niets te maken met geslacht, maar met fantasie. Je kijkt door de ogen van je personage en gaat op avontuur. De gamewereld is oververtegenwoordigd door mannen. In het echte leven heb ik ook veel mannelijke vrienden, die wel eens schoonheden voor zich proberen te winnen. Een mooie weerspiegeling van mijn echte wereld.

Emancipatie zelf afdwingen

Ik maak zelf de keuze om mee te gamen in deze mannenwereld. Met veel plezier en adrenaline tijdens spannende games. Voor mijzelf maakt het niet uit of ik nu met een vrouwelijk of mannelijk personage speel. Tijdens het gamen is het uiterlijk van een personage puur een schil. Wie emancipatie wil in games, hoeft het enkel zelf af te dwingen. Want laten we eerlijk zijn, als vrouw een digitale kogel door je kop jagen, dan ben ik gewoon beter. Sorry, dan ben ik natuurlijk gelijk aan de mannen…

 

Door: Jutta de Jong

5 gedachten over “Avonturen in de virtuele wereld: geslachtloos, sexy en stoer!

  1. Leuk om een verfrissende blik te zien over vrouwen in games – door een vrouw!
    Kort maar krachtig en eerlijk geschreven. Er zijn een hoop vrouwen die een voorbeeld aan je zouden mogen nemen.

  2. Vet. Eens met het feit dat je emancipatie zelf afdwingt.
    En hoe je je gedraagt tegen personen van een bepaald geslacht moet je zelf weten.
    Misschien heeft dit ook meer met aantrekkelijkheid dan met geslacht te maken.

  3. Leuk stukje! Zelf zit ik zelf als man vaak te trollen in games door juist een veel te schattig en onschuldig vrouwelijk karakter te kiezen. Erg vervelend als je daarmee de grote stoere mannen omlegt 😉

  4. Mooi stuk en op veel punten erg herkenbaar. Als sinds kind stoei ik ermee dat ik het tegen mijn broers moest opnemen en die waren beter omdat ze man waren. Nu zoveel ervaringen rijker speel ik als ervaren gamer regelmatig ook jongensharten aan stukken. Ze zien aan mijn nickname dat ik vrouw ben (en moeder) en ik leer ze vaak snel af daar stoer over te doen. Wel merk je dat nederlandse gamers ruimdenkerder zijn. Vooral Amerikaanse vinden het “moeilijk” met een vrouw te spelen laat staan ervan te verliezen. Toch blijven de leukste reacties degene die mijn man krijgt van jaloerse collega’s die van hun vrouw niet mogen gamen. Terwijl hij het wel mag en ik zelfs mee spel. Ach zolang ik maar lekker gamen kan. Rest boeit niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 + 13 =