Armando

Armando

Tussen het weten en begrijpen is een tentoonstelling van Armando ter ere van zijn 85ste verjaardag. Na een verwoestende brand in het Armando museum in 2007 in Amersfoort heeft de collectie van Armando een nieuw thuis. Buitenplaats Oud Amelisweerd. Het landschap is omringd door de Kromme Rijn, weilanden en oude bomen. Zijn werk had geen betere plaats kunnen hebben. Het landschap lijkt op een natuurlijke wijze over te vloeien in zijn werk en omgekeerd.

Waldrand

Waldrand

Armando zegt in zijn boek Krijgsgewoel uit 1986 dat hij datgene zoekt wat zich “tussen het weten en begrijpen”verbergt:

“Als ik schilder was en ik zou een boom schilderen dan zou aan ‘m te zien moeten zijn dat ik meer van ‘m begreep dan ik van ‘m kon weten. Of dat ik meer van ‘m wist dan ik van ‘m kon begrijpen”.

Oud Amelisweerd

Oud Amelisweerd

“Langzamerhand ben ik gaan begrijpen dat je niet moet schrijven of schilderen wat je weet. Je zou datgene moeten schrijven of schilderen wat zich tussen het weten en begrijpen verbergt. Een kleine aanduiding, een wenk is mogelijk, een vermoeden, meer niet, en dat is al heel wat.”

Het is koud in het oude landhuis en ik kijk door de vuile ramen en verbeeld me dat ik ineens veel mee zie dan voor de tentoonstelling.

 

Door: Liesbeth Woertman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zestien + tien =