65

Wat is leeftijd toch een gek ding. Ik ben vorige week 65 jaar geworden. Heerlijke verjaardag gevierd met 12 mensen tussen de vijf en zeventig jaar. Ik wilde geen cadeautjes. Ik heb al zo vreselijk veel spullen, maar ik wilde wel lekker eten, zang, dans en liederen. En zo geschiedde. B. heeft twee dagen in de keuken gestaan om heerlijk eten te maken en twee taarten. Lang zal ze leven is gezongen in twee talen. Er zijn me wandelingen en museabezoeken aangeboden en er is een mooi lied voor mij gemaakt en voorgedragen.

Bijna mijn hele leven gedacht dat ik met 65 oud was en met pensioen zou gaan.
Oud ja wat is oud? Ik voel me best goed en met pensioen ga ik ook nog niet.
Oma wat heb je veel vrienden, zei mijn vijfjarige kleindochter, ik heb er niet zoveel. Maar jij bent ook veel jonger. Ik heb veel meer tijd gehad en die besteed aan het maken van vrienden. Ze knikte dat ze het begreep.

Terwijl mijn vriend Pete een lied ten gehore bracht, keek zij vooral naar mij. Vind je het wel mooi, oma, vroeg ze. En was Pete ook een echte Piet?

De stem van vriend Ad lijkt veel op de stem van Sinterklaas, zei ze. Ik moest haar gelijk geven. Inderdaad de stem van Ad lijkt echt veel op die van sinterklaas. En nee, Pete is geen echte piet, hij heet gewoon zo.

Wat is het heerlijk om zoveel verschillende vrienden te hebben. Mannen en vrouwen, oud en jong. Ik voel me rijk. En ja, 65 is best oud, maar ik heb niet eerder zo’n goed leven gehad. De vreugde van kleinkinderen, de liefde van vrienden en vooral steeds meer uit mijn hoofd en in mijn lijf. Ik ben blij met deze levensfase en ga opgewekt richting de 70.

5 gedachten over “65

 1. 65 is een soort kunstmatig kroon jaar. Het is zeker een verjaardag om te oogsten wat in al die jaren daarvoor gezaaid is, maar het is niet gezegd dat het ‘zaaien’ dan ophouden. Integendeel.

 2. Een paar dagen na mijn 65ste ging ik met de bus naar de universiteit. Ik was voor de rit vanaf huis naar de Uithof altijd rond de vier euro kwijt. Nu zag ik 2.75 euro staan…… ik had eerst geen idee hoe dit kon tot heel langzaam tot me doordrong dat ik vanaf nu voor het bejaardentarief reis.

 3. nog van harte proficiat liesbeth. wat een feest dat je deze gezegende leeftijd haalde. ik ben intussen de 70 gepasseerd en ben weer invalster onderwijs. een uitdaging om te zien of ik het nog kan.. merk dat ik echt niet meer piep ben..
  ik wens jou nog menig vruchtbaar jaar. toitoitoi <3

 4. Beste Liesbeth,

  Van harte gefeliciteetd met uw verjaardag en mooi blog en foto en kleinkinderen, het allerbeste toegewenst! Felicidades

  Hartelijke groeten
  Carolina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 × vijf =