5 konijntjes

konijn

Ik kijk naar buiten en zie vijf jonge konijntjes huppelen. Grappige beestjes. Het lijkt wel of er een veer in hun achterste zit waarmee ze zo omhoog gewipt worden. We hebben ook een fazant en een meeuw die dagelijks langskomen. We zijn op Texel. Ontspanning en inspanning. We maken wandelingen langs het strand. Genieten van de weelderige slootkanten op weg van ons huisje naar de supermarkt. Het is zeker wel vakantie, maar er wordt ook gewerkt. Nou ja gewerkt… er worden pogingen ondernomen om vorm te geven.

B. heeft zich opgesloten in een kamertje en ik zie een ingewikkelde tabel en een rekenmachine als ik hem koffie breng. P. bladert driftig in kookboeken, want het is zijn beurt om vandaag te koken en ik maak een schema voor mijn nieuwe boek.

Ik heb nu bijna 100 pagina’s en het is weer tijd voor reflectie. Waar gaat het eigenlijk over? Ik wil veel te veel in een boek proppen. Het is weer tijd voor achterover leunen. Het is weer tijd voor structuur en begrenzing. Vanmorgen onder het wandelen zei ik nog dat ik mijn vrijheid het beste ervaar in de door mijzelf aangegeven begrenzing. Vroeger dacht ik dat grenzeloosheid en mateloosheid het ultieme was voor vrijheid. Daar denk ik nu anders over.

Hoe lastig is het om dat principe ook in mijn schrijven toe te passen. Ik zou zo graag de kabbalistische lichtjes en vonkjes willen verbinden met het werk van Abramovich en de nieuwe GGZ. Ook de Afrikaanse filosofie van verbinding Ubuntu , het zelf in relatie van Nancy Chodorow, de ander van Levinas en de mens als heel in gebrokenheid tot een prachtig verhaal smeden.

Al deze verhalen hebben mij gevormd en zijn zo belangrijk voor me om iets van mezelf en de ander te begrijpen. En dan het mysterieuze lichaam dat zomaar de weg weet. Het lichaam dat graag wil bewegen, want dan kan ze beter denken en voelen. Het lichaam dat niet de hele dag achter een computer wil zitten maar net als de konijntjes een beetje rond wil springen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vier × 1 =