Sexy kleding verbieden in de klas?

Sexy lerares

Afgelopen zaterdag stond er een artikel in de Volkskrant over sexy kleding in de klas. Het weekblad Margriet legde mij de volgende stelling voor: “Mogen scholen sexy kleding verbieden?”

Mogen scholen kinderen naar huis sturen vanwege kleding?

Sommige middelbare scholen hebben er moeite mee dat meisjes in te korte broeken en hemdjes naar school komen, blijkt uit een rondgang van de Volkskrant. Docenten kunnen zich daar ongemakkelijk bij voelen. Mag een school meisjes die zich te sexy kleden naar huis sturen? Kunt u hier kort op reageren met drie tot vier regels, graag voor morgenochtend 11 uur?

Dit is het antwoord geworden:

“Afleiding door seksuele prikkels gaat ten kosten van het leren. Superkleine broekjes en laag uitgesneden truitjes waarin de borsten duidelijk zichtbaar zijn, roepen seksuele gevoelens op, waar veel meisjes zich misschien amper bewust van zijn. We vinden het ongewenst dat mensen in sportkleding in een klas zitten, dat geldt ook voor sexy kleding. Iedere sociale context heeft bepaalde regels over wat in die situatie gepaste kleding is. Dat geldt ook voor scholen.”

spice girlsOok op de universiteit hebben we dit gesprek wel eens gevoerd met docenten onderling. Dat was in de tijd van de blote buiken. In deze tijd waarin allerlei grenzen vloeibaar lijken, wordt er veel tijd besteed aan het uiterlijk.

Tijd die wat mij betreft beter aan studeren besteed kan worden.

Door: Liesbeth Woertman

5 gedachten over “Sexy kleding verbieden in de klas?

  1. Ik denk dat er 2 verschillende ideeen over sexy bestaat. Sexy kan stijlvol en chique zijn. De manier hoe je een ”sexy” outfit draagt kan per persoon verschillend zijn. Maar wat is sexy ?? Een laag uitgesneden truitje waar borsten duidelijk zichtbaar zijn hoeft niet perse uitdagend en seksueel prikkelend te zijn. Maar het is de manier waarop je het draagt. Op een baggy jeans met gympies of een paar mooie high heels kan zelfs heel stijlvol zijn. Maar ga je het laag uitgesneden truitje dragen met een push-up BH eronder, op een te strakke legging en goedkope pumps met glitters en franjes erop dan is het niet sexy meer maar ordinair. Dus ik denk dat de discussie moet gaan over ”Ordinaire kleding verbieden in de klas!”

  2. Alles kan afleiden van leren. Wij hadden vroeger (jaren 60) een lerares met een hele vervelende, overslaande stem en een non die iedereen onderspuwde als ze de Engels TH uitsprak. Denk je niet dat wij daar méér mee bezig waren dan met rijtjes en jaartallen?

    Jongens én meisjes van een bepaalde leeftijd zijn met sexualiteit bezig dus waarom in vredesnaam weer alleen de kleding van de meiden ter discussie stellen. Jongens maken óók gebruik van hun lijf/uiterlijk. Is er dan écht niets veranderd door de Tweede Feministische Golf? Jongens van 15 die dagelijks sporten mogen dus in een superstrak mouwloos t-shirt op school verschijnen maar meiden niet in een kort rokje?

    Sommige meiden krijgen sexuele gevoelens als ze naar meiden kijken, sommige jongens doet een ultrakort broekje alleen iets als er een jongen in zit. Sommige jongens willen borsten. Sommige meiden haten die dingen. Kom op zeg! Het is 2013! Als we dan zo nodig iets moeten ‘regelen’, laten we het dan wél vanuit de gelijkheid van man en vrouw doen.

  3. Pingback: Lesvoorbereiding: | Skillslab

  4. Pingback: Lesvoorbereiding: Les 3, onderdeel kleding gedrag in de klas | Skillslab

  5. In wat voor een tijd en met welke generatie mensen leven we tegenwoordig? Eerst mag zwarte piet niet meer zwart zijn op scholen,en nu mogen kinderen geen stukje van dr navel meer laten zien.Hebben deze verbieders zelf soms problemen en complexen? Waar houdt dit alles op? Straks gaan we helemaal terug in de tijd,en moet iedereen in een zwart uniform of burka naar school! Mensen,leef toch in het nu,en sexualiseer kinderen niet. Natuurlijk moeten zie niet halfbloot naar school komen,maar hou eens op met die stomme discussies en om over ” strandkleding” te spreken,wanneer er een bloot naveltje te zien is! Hoe lang gebeurt dit al? Nu ineens kan het niet meer?… Straks zijn we weer in de middeleeuwen beland. We zijn anno 2016,en in Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

20 − 7 =