Sunny Bergman spreekt Liesbeth Woertman

Sletvrees

In 2012 kwam Sletvrees uit. Dit is zowel een documentaire als een boek.
Sunny Bergman is een spraakmakende documentairemaakster over de dubbele seksuele moraal, de effecten op uiterlijk en cultuur. Woensdag 8 januari had ik een publiekelijk gesprek met haar. De zaal was gevuld met studenten. Haar persoonlijke en tegelijkertijd filosofische zoektocht is origineel en het onderwerp voor veel vrouwen belangrijk.

Beperkt HoudbaarDe helft van de zaal had haar documentaire Beperkt Houdbaar uit 2007 niet gezien. We vertoonden een fragment van de redactie van een vrouwentijdschrift. We zien dat alle vlekjes en oneffenheden weggeretoucheerd worden. We zien het Braziliaanse model Gisele Bundchen in beeld en de redactrices die ernaar kijken en er zelf onzeker van worden. Zij nemen zich voor direct met buikspieroefeningen te beginnen.

Giselle

Giselle

De redactrice zegt in het fragment: “Eigenlijk kun je stellen dat de mensen die geraakt worden door dit soort beelden niet zulke slimme mensen zijn of super onzeker. Dan ligt het niet speciaal aan ons omdat wij nou een modeblad maken”. Sunny zegt in die scene: “Dus ik ben niet slim of onzeker?”. Dat zou kunnen, is het antwoord.

Een studente vraagt na het zien van dit fragment aan Sunny. Wordt u dan niet boos als ze zoiets tegen je zeggen? Om deze vraag te beantwoorden pakt zij het boek sletvrees erbij en leest voor: “Ïk ben helemaal niet onzeker, ik ben enkel eerlijk over wat er gebeurt als je naar deze plaatjes kijkt. En ik gebruik mijn onzekerheden om deze film te maken. En jullie, stelletje omhooggevallen secretaresses van de mooie-mensen politie, jij met je geblondeerde highlights en jij met je keurig geëpileerde wenkbrauwen, en jij met je ongeharste snor, en jullie overdreven merkkleding en je gekwijl over Gisele, jullie zijn hier knalhard de wereld aan het omdraaien”. Applaus vanuit de zaal.

Daarna vertoonden we een fragment uit de documentaire Sletvrees. Drie Engelse jongens reageren op Sunny’s opmerking dat zij 35 bedpartners heeft gehad. In de scene daarvoor hebben de jongens verteld dat ze de tel kwijt zijn, over met hoeveel meisjes zij naar bed zijn geweest. Twee jongens vinden Sunny een slet en een jongen niet. De vragen vanuit de zaal gaan over de dubbele seksuele moraal voor jongens en meisjes. Een studente zegt dat zij ook een jongen met 35 bedpartners een slet vindt.

Het was een enerverende bijeenkomst. Veel vragen vanuit de studenten vooral over de dubbele seksuele moraal. Het is wel opmerkelijk om te zien hoe de seksuele moraal van onze tijd, het persoonlijke seksuele gedrag van jonge mensen beïnvloedt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 × 2 =