Terug in Utrecht

Drente

We zijn weer terug in het Utrechtse. De vakantie was zeldzaam rustig. Slechts een boek gelezen in veertien dagen, dat is voor mijn doen erg weinig. Veel naar de wolken gekeken en genoten van de weidse vergezichten. We hebben het lopen rustig opgebouwd. De eerste wandeling duurde drie kwartier en de laatste drie uren. Heel kalm, genietend, rondkijken, ruikend en met een steeds leger wordend hoofd. Ik heb ook veel geslapen. Het koelt zo heerlijk af op het Franse platteland in de nacht en dan slaap ik goed. We hadden weinig bereik, dus geen druk van telefoon. Lees verder

Vakantie

bloem

Vakantie is best een wonderlijk begrip als je herstellende bent van een ziekte. Vakantie is voor mij meer gekoppeld aan werken. Je bent aan het werk en je hebt vrije tijd. In je vrije tijd ga je dan van huis naar een ander huis, hotel of tent en dat noem je dan vakantie. Maar wat betekent vakantie als je herstellende bent? Lees verder

Globaal schoonheidsideaal?

Prinses

Tot mijn verrassing is België doorgedrongen tot de top 3 landen waar plastische chirurgie het meest voorkomt. 17 op de 1000 Belgen heeft minstens een keer plastisch chirurgie ondergaan. Zuid Korea staat nog steeds op nummer 1 met 20 ingrepen op 1000 inwoners. Dat blijkt uit de Global Aesthetic Survey van de Internationale Vereniging van Esthetische Plastische Chirurgen (ISAPS). Lees verder

Boom

boom

Vanmorgen ontving ik een mail van een vriendin waarin ze vertelde dat haar situatie verslechtert. Veel sneller dan ze had gedacht, zitten er uitzaaiingen in andere organen. Als een mokerslag komt het bericht binnen. Sta zelf als een trillend hert net op mijn wankele pootjes en dit bericht komt hard aan. Zo kan het dus gaan. Een sterk lichaam wordt opgevreten en je hebt als mens maar een manier te vinden om hier mee om te gaan. Wat zijn we slecht voorbereid op ziekte en dood.

Bomen hebben het makkelijk

Vanmorgen vroeg wakker door het prachtige zonlicht. We hebben net een paar grijze dagen achter de rug en daardoor valt het licht des te meer op. Het is stil in de straat. De bomen bewegen zachtjes en lijken goedkeurend te knikken. Ja, ja, jullie hebben het maar makkelijk. Denken nergens over na en accepteren wat er is.

Berg of boom

Een boom te zijn of een berg. In het ziekenhuis kwam er een humanistisch raadsman langs op mijn verzoek. Een vriendelijke man die voorstelde om een meditatie-oefening te doen, nadat ik vertelde dat ik alle kanten uitschoot met mijn gedachten en gevoelens. Hij koos voor de meditatie “Ik ben een berg”. Ik kan je zeggen dat het lekker is om een berg te zijn. Niet van zijn plaats te krijgen. Ik werd even rustig.

Zwiepen met mijn takken

Nu thuis met een lichaam dat aan het herstellen is, tenminste dat neem ik aan, zou ik graag een boom zijn. Stevig geworteld, gezellig samen met andere bomen en de zwakke bomen helpen, maar ook losjes bewegen en zwiepen met mijn takken.

Door: Liesbeth Woertman.

Tijd

Tijd

We hebben de verjaardagen gevierd van mijn zonen. Vorige week werd de oudste 45 en deze week de jongste 40 jaar. Dat is ongeveer gelijk aan mijn leeftijd. Als ik de leeftijd van mijn kinderen hardop uitspreek, dan zie ik mezelf als een oude dame. Als ik met hen ben, vaak eten we wat, praten, of maken een wandeling dan zijn we alle drie ongeveer van dezelfde leeftijd. Lees verder

Schoonheidscultus als godsdienst

Strand

Bregje Hofman schreef voor de Correspondent een goed artikel over ‘beach bodies’. Deze tijd van het jaar staan de vrouwenbladen en Men’s Health weer vol met allerlei tips over hoe we in korte tijd ons lichaam weer toonbaar kunnen maken voor het strand. Zij houdt zich bezig met de vraag waarom dit soort gemanipuleerde beelden, waarvan we weten dat ze nep zijn, toch een grote aantrekkingskracht hebben op veel vrouwen. Zij maakt een interessante vergelijking met iconen als afbeelding van het goddelijke.  Lees verder

Opgesloten

Liesbeth Woertman

Liesbeth Woertman

Nog acht bestralingen en twee chemokuren te gaan. Zelfs als ik het woord chemokuur typ voel ik me een beetje misselijk worden.

Opgesloten te zitten in mijn lichaam en de hele dag voelen wat er te voelen valt. Kan ik wat eten? Durf ik naar buiten te gaan om te wandelen? Kunnen mijn darmen dat aan? Moet ik even gaan rusten? Kan ik de snelheid van het verkeer aan? Is het al tijd voor de bestraling? Opgesloten te zitten in mijn lichaam is opgesloten zitten in huis.

Koolmeesjes

Lees verder

Hoop

IMG_5222

Woensdag 24 mei 2017 promoveerde Femke van den Brink op het proefschrift Body Image in a Sexual Context. Jaren hebben we samen gewerkt aan onze lichaamsbeeldonderzoeken. Het begon met een review van alle onderzoeken naar de relatie tussen lichaamsbeeld en seksuele ervaringen. Dat was een mooie basis. Lees verder

Zonnehoed

zon

Zaterdag ben ik naar Herma de Jong, de hoedenmaakster uit Baarn geweest. Een prachtige winkel met voorin geweldig mooie bloemen en achterin haar atelier en wat voorbeeldhoeden.

Een hele lieve vakvrouw en het was alleen al een plezier om haar te ontmoeten. Ik kwam met twee hoeden buiten. Nou ja, hoeden. De ene is een brede zonneklep die mijn gezicht goed tegen de zon beschermd en die gemaakt leek voor mijn gele pak. De ander is van vilt in drie kleuren en voelt zo troostend op mijn hoofd.

De zonnehoed het hele weekend opgehad. Het was wel zichtbaar en dat voelde wat onwennig omdat ik al weken vooral in en om het huis bivakkeer en niet veel aan mijn uiterlijk doe. Maar nu liep ik door het dorp in Baarn en zondag in het bos van Doorn. Heel veel mensen keken naar me.

Nee, het was anders. Heel veel mensen glimlachten naar me en we keken elkaar aan. Het was zonnig en licht en ik was weer aanwezig. Ze knikten me toe.

 

Door: Liesbeth Woertman.